Klub SDA uputio inicijativu za smjenu ministra Nenada Nešića

Vijesti
Klub SDA uputio inicijativu za smjenu ministra Nenada Nešića

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputio je u proceduru Inicijativu za smjenu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića.

Oni su podvukli da je inicijativa za smjenu ministra Nenada Nešića upućena jer je gostujući 21. maja 2024. godine na jednoj srbijanskoj televiziji vrijeđao žrtve i negirao genocid u Srebrenici.

“Posljednji istup Nenada Nešića nije prvi kojim pokazuje da nije dostojan funkcije koju obnaša, ali je naročito uvredljiv za žrtve genocida, te je nužna njegova smjena sa pozicije ministra sigurnosti BiH.

Nešić je ovim istupom počinio krivično djelo propisano članom 145a stav 1, stav 3, stav 4, stav 5 i stav 7 Krivičnog zakona BiH, te Klub SDA poziva Tužilaštvo BiH da pokrene krivični postupak protiv njega”, naglasili su iz SDA.

Klub SDA traži od rukovodstva Predstavničkog doma da Inicijativu za smjenu uvrsti na dnevni red prve naredne sjednice, a od zastupnika ostalih parlamentarnih stranaka, naročito onih koji su glasali za Nešićevo imenovanje na poziciju ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, očekuju, kako su poručili, da podrže navedenu Inicijativu.

Na Nešićevo gostovanje na srbijanskoj televiziji i vrijeđanje žrtava genocida reagirala je i Islamska zajednica u BiH koja je oštro osudila takav ispad državnog ministra sigurnosti.

(Radiosarajevo.ba)

Ne propustite