Ovo treba odmah da izbacite iz dvorišta jer PRIVLAČI ZMIJE KAO MAGNET

Praktična žena
Ovo treba odmah da izbacite iz dvorišta jer PRIVLAČI ZMIJE KAO MAGNET

Zmije mogu biti privučene različitim mirisima i mogu se naći u vašem dvorištu ili u blizini kuće. Važno je prepoznati što ih najviše mami kako bi na vrijeme spriječili potencijalnu opasnost.

Šta privlači zmije?
Ostaci hrane ne privlače zmije, ali ti ostaci privlače glodare. Glodari skupljaju hranu i ostavljaju izmet, koji zmije, ako namirišu kreću u potragu za svojim plijenom.

Poluvodene i vodene zmije posebno privlači miris vodozemaca poput žaba ili riba. Takođe, miris ptica, njihov izmet, gnijezda i ptičja jaja mogu biti pravi magnet za zmije u vašem domu.

Kako spriječiti pojavu zmija?

Zmije osjete feromone drugih zmija pa će se zbog potrebe za hranom i razmnožavanjem, naročito u sezoni polaganja jaja, približiti mjestima gdje osjete prisutnost drugih zmija.

Kako biste se zaštitili od zmija, u svom kućnom vrtu posadite biljke čiji mirisi odbijaju zmije, poput rosopasa, nevena, božikovine i hrizantema, prenosi Krstarica.

Sredstva protiv zmija
Ako vam se čini da zmije uvijek pronalaze put u vaše dvorište, možete ih držati podalje i uz pomoć amonijaka. Zmije mrze miris amonijaka. Dakle, utopite stare krpe ili odjeću u amonijak i ostavite na par mjesta u dvorištu.

Ulje cimeta i karanfilića – ova kombinacija ne prija zmijama i rastjeruje ih. Poprskati područje koje želite zaštititi.

Sirće protiv zmija
Ako želite da se zmije i insekti drže podalje od vašeg bazena pospite sirće po ivicama bazena.

Sumpor
Sumpor u prahu nije toksičan ali ima veoma neprijatan i jak miris pa se preporučuje korišćenje maske. Može se stavljati u pukotine ili slična mjesta kuda bi zmije mogle proći.

Naftalin

Stručnjaci preporučuju da se kao sredstvo zaštite od zmija, ali i od drugih gmizavaca koristi miris naftalina. Ova metoda se vrlo lako primjenjuje, plastična flaša se rasječe, te se u nju sipa naftalin, pa se prekrije da ga ne bi kiša isprala. Ostavi se tako u dvorištu, a zmije taj miris osjete na velikoj udaljenosti, pa se zbog toga neće zadržavati u okolini.

Soda bikarbona
Sodu nemojte jednostavno prosipati, nego je sipajte u malim hrpicama u razmacima od jedan do dva metra. Možete je sipati po bašti, travi, betonskim površinama, ili bilo kojoj drugoj podlozi, pa čak i po krovu.

Naime, do djelovanja dolazi kada soda počne da prima vlagu, ispušta miris koji ne osjeti naš nos, ali zmije ga jednostavno ne podnose.

Kocke za potpalu

Stavite kocke po svom dvorištu na razna mjesta, one osjete miris i neće biti vaš nepoželjni gost u bašti ili oko kuće.

Biljka limunske trave
Posadite limunsku travu po spoljnjem dijelu svoje kuće ili garaže kao sredstvo protiv zmija.

Posadite pelen
Poput limunske trave, pelen (iz roda Artemisia) može pomoći u sprječavanju zmija. Zmije jednostavno ne vole njegov miris.

Bijeli luk
Zmije ne vole bijeli luk. Napravite sprej sjeckanjem bijelog luka i dodavanjem u ulje (bilo koje ulje će djelovati) ostavite bijeli luk u ulju nekoliko nedelja pa ga procijedite. Naspite ulje u bocu s raspršivačem i prskajte po područjima u kojima se zmije skrivaju.

Ne propustite