Stevandić: Moguće da se izbori održe paralelno po dva zakona

Vijesti
Stevandić: Moguće da se izbori održe paralelno po dva zakona

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je za RTRS da postoji mogućnost da se lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održe paralelno po dva izborna zakona - Izbornom zakonu RS na teritoriji RS-a i Izbornom zakonu BiH na području Brčko distrikta i Federacije BiH.

Stevandić, koji je i lider Ujedinjene Srpske, rekao je da je vladajuća koalicija u RS-u jučer htjela o tome da tazgovara sa predstavnicima opozcije, ali da se oni nisu odazvali pozivu na sastanak.

"To je jedna vrsta odgovornosti, jer drugi aspekt zakona nelegitimnog Christiana Schmidta govori da bi trebalo, i da je Izborni zakon RS-a na snagi, da se prijavimo po njemu za izbore u opštinama i gradovima RS-a, a bili bi prinuđeni da radimo paralelnu prijavu za izbore u Brčkom i opštinama u Federaciji BiH, jer se ne možemo po zakonu RS-a prijaviti u Brčkom koje je distrikt i zajedničko vlasništvo Republike Srpske i FBiH. Ne možemo zbog tog trika da ostanemo bez vlasti u Brčkom i prepustimo to neartikulisanim političarima iz Republike Srpske koji bi pravili kombinacije sa Schmidtovim ambasadorima", rekao je Stevandić.

On je naglasio da time žele da sačuvaju srpski faktor u Federaciji BiH.

Ne propustite