Varhelyi otkrio o čemu je razgovarao sa Konakovićem: Ovog puta iznio je jasan stav

Vijesti
Varhelyi otkrio o čemu je razgovarao sa Konakovićem: Ovog puta iznio je jasan stav

Nakon održanog razgovora evropski komesar Oliver Varhalyi i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine objavili su zajedničku izjavu. 

"Danas smo razgovarali o nedavnom nacrtu rezolucije UN-a o genocidu Srebrenici. Prethodne izjave komesara Varhelyija izražavaju puno poštovanje prema žrtvama i nikako ne dovode u pitanje činjenice o genocidu u Srebrenici 1995. godine", stoji u izjavi. 

Podsjetili su da činjenicu genocida u Srebrenici pravno je utvrdio, između ostalih, i Međunarodni sud pravde.

"U izjavama Varhelyija pojašnjeno je da počinioci snose punu i isključivu odgovornost za zločine koje su počinili. Svaki pojam kolektivne krivice i kolektivne odgovornosti čitavog naroda je neprihvatljiv i protivno međunarodno prihvaćenim normama", istaknuto je. 

U saopćenju se navodi da počinjeni zločini nikada neće biti zaboravljeni kako bi se izbjeglo da se ikada ponove nad bilo kim. Pomirenje se može graditi samo na istini, miru i pravdi. Ne može biti tolerancije za poricanje genocida, historijski revizionizam i veličanje ratnih zločinaca.

"Komesar Varhelyi jedan je od najjačih zagovornika pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Posljednjih godina zajedno smo radili na prosperitetnoj i miroljubivoj Bosni i Hercegovini. Budućnost BiH je u EU kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje", saopćeno je. 

U zajedničkoj izjavi piše da na osnovu preporuke Evropske komisije, Bosna i Hercegovina je u decembru 2022. godine dobila status kandidata, a u martu 2024. godine Evropsko vijeće je odlučilo da otvori pristupne pregovore.

"Bosna i Hercegovina mora nastaviti s provedbom svoje agende reformi EU i komesar Varhelyi je opredijeljen da u potpunosti podrži ovaj proces", zaključeno je.

Ne propustite