PRIVLAČE SREĆU I BOGATSTVO: Božur možete da gajite i na terasi, VAŽNA je samo jedna caka

Kiosk
PRIVLAČE SREĆU I BOGATSTVO: Božur možete da gajite i na terasi, VAŽNA je samo jedna caka

Božur nosi jaku simboliku i jedan je od omiljenih cvjetova na vjenčanju. Smatra se da privlači sreću i bogatstvo i kažu da predskazuje srećan brak.

Kažu da je “kralj cvijeća” i oduševljavaju se njegovim moćnim mirisom, a ljubitelji koji nemaju baštu ponekad žale upravo zbog božura.

Međutim, on se može gajiti i u saksijama. Važno je da na vašoj terasi ima dovoljno sunca, ako je moguće – bar pola dana. Ako su ostatak dana u prošaranoj hladovini, i tada će lijepo cvjetati.

Najbolje je, naravno, da budu u zemlji, ali ako imate prostora za velike saksije, možete da u njih posadite božure. Imajte na umu da oni razvijaju veliki korijeni sistem i to u prve dve godine rasta. Potrebno je da saksija bude zapremine tridesetak litara.Odgovara im zemlja puna gline, jedino je važno da bude veoma dobro drenirana. Kada ih sadite, pazite da korijen ne smjestite suviše duboko. Potrebno je da “okca” budu samo dva do tri centimetra ispod površine zemlje.

Dobro utapkajte zemlju oko korijena i odmah obilno zalijte. Vodite računa da nove božure redovno zalivate – umjerenost je prava riječ. Između dva zalijevanja provjerite prstom zemlju, ona ne sme da bude potpuno suva, prenosi Lepa i srećna.

Imajte na umu da koren božura može da izmrzne ako biljku držite u saksiji, pa je tokom zime unesite na neko manje hladno mjesto. Starijim božurima će prijati ako povremeno dodate malo đubriva u vodu za zalivanje. Budite vrlo oprezni, jer prejako đubrenje može da “sprži” lišće.

Redovno uklanjajte cvjetove kad precvjetaju, a stabljike možete da skrešete na oblik žbuna kakav se vama sviđa. Nemojte ih potpuno uklanjati sve dok potpuno ne požute u kasnu jesen.

Kada se lijepo održavaju, božuri mogu da budu dugovječni – cvjetaju i mirišu čak i sto godina – čitav jedan ljudski vijek!

 

Ne propustite