Godišnjica smrti čovjeka koji je svijetu podario košarku

Godišnjica smrti čovjeka koji je svijetu podario košarku
James Naismith (1861-1939) je bio kanadsko-američki izumitelj košarke

Bio je profesor fizičkog i košarkaški trener. U školi YMCA iz američkog Springfielda, u kojoj je predavao fizičko vaspitanje imao je problem sa razredom koji je bio navikao na sportske aktivnosti na otvorenom. Obzirom da oštra zima ovog područja to nije dozvoljavala, direktor škole mu je dao zadatak i rok od 14 dana da osmisli novu igru koju će učenici moći igrati u školskoj sali kako bi tokom zime održali svoju formu. U uputama je još naglašeno kako igra treba biti "prilagođena svima i ne previše gruba".

naismith2

On je zaključio da je najmanje opasna velika mekana lopta i da pravila treba da zahtjevaju njeno stalno dodavanje, jer je u dotadašnjim igrama poput američkog fudbala najviše opasnog fizičkog kontakta bilo pri nošenju lopte ili njenom udaranju. Naismith je zaključio da je najbolje da je gol iznad glava igrača, jer ga je tako gotovo nemoguće braniti, pa se smanjuje fizički kontakt.
 
Prva košarkaška utakmica odigrana je 1891, a igra se zatim brzo proširila pomoću udruženja YMCA (Young Men's Christian Association), za koje je Naismith radio.

naismith3
 
Predlagali su mu da se sport nazove po njemu "Naismith Ball", ali on je to iz skromnosti odbio. Kasnije je završio medicinu i postao profesor na univerzitetu. Umro je na današnji dan 1939. godine, doživjevši da njegova košarka postane olimpijski sport.

Ne propustite