POČELA SEZONA TREŠANJA: Svi ih obožavaju, ali jedna skupina ljudi ih ne bi trebala jesti
Sezona trešanja je uveliko počela, vole ih i klinci i stariji, ali ova druga grupa ih ponekad izbjegava jer ih nadima.
Budući da ima opnu, nije čudo što ovo voće nešto pojačano stvara gasove.
Crvene bobice ne samo da su savršenog ukusa, već imaju i brojne blagodati za naše zdravlje – podižu energiju, poboljšavaju probavu, podstiču varenje, spriječavaju grčeve u mišićima…
Budući da su slatke, mnoge brine i da li su pune šećera i da li goje. Budite bez brige – trešnje ne goje. Naravno, ukoliko se jedu u razumnoj količini.
Iako sadrže popriličnu količinu šećera (9 g/100 g), imaju nizak glikemijski indeks, odnosno spadaju u namirnice koje tek neznatno podižu šećer u krvi. Zato nisu na “crnoj listi” kad je riječ o jelovniku za dijabetičare. A što se tiče osoba koje žele da oslabe, nutricionisti kažu da mogu i slobodno da ih jedu. U 100 g ovog voća nalazi se svega 63 kcal, što ih zapravo svrstava u niskokalorično voće.
Ipak, osobe koje pate od niskog pritiska ne bi trebalo da ih uzimaju u velikim količinama jer pojačavaju hipotenziju.