NiP u Srebrenici podnio zahtjev: Traže da se poništi odluka o izmjeni naziva ulica

Vijesti
NiP u Srebrenici podnio zahtjev: Traže da se poništi odluka o izmjeni naziva ulica

Narod i pravda Srebrenica podnio je zahtjev Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS-a da izvrši nadzor nad zakonitošću odluka o izmjeni naziva ulica u Srebrenici.
 
Kako se navodi u saopćenju, NiP Srebrenica je zatražio od ministarstva, da u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, zbog grubog kršenja zakona, poništi kao nezakonite odluke o izmjeni naziva ulica u Srebrenici."Ovim smo započeli pravnu borbu za poništenje odluka o izmjeni naziva naših ulica. U toj borbi ćemo istrajati do posljednje pravne instance, jer smo uvjereni u nezakonito postupanje Opštine Srebrenica. Ovaj zahtjev su podnijeli bivši članovi Komisije Opštine Srebrenica koja je trebala provesti zakonsku proceduru, zatim potpredsjednik RS-a, predsjednici političkih stranka NiP Srebrenica, SDA Srebrenica, SDP BiH Srebrenica i drugi", naveli su.

Također, poručili su kako će istrajati u ovoj borbi.

Podsjetimo, Skupština Srebrenica usvojila je sredinom aprila prijedloge o izmjeni naziva ulica u ovom gradu.

Umjesto ulice "Milivoja Mičića" predložena je ulica "Gorana Zekića", umjesto ulice "Vase Jovanovića" predložena je ulica "Meše Selimovića", umjesto ulice "Maršala Tita" predložen je naziv "Republika Srpska", a za ulicu "Reufa Selmanagića Crnog", koja je u pismu udruženja i stranaka ambasadama u BiH istaknuta kao posebno sporna za promjenu, predložen je naziv "Dubrovačka ulica".

Umjesto ulice "Petrića" u istoimenom naselju, predložen je naziv "Skendera Kulenovića", umjesto ulice "Šeste istočnobosanske brigade" predložena je ulica "Nikole Tesle", umjesto ulice "Srebreničkog odreda" glasat će se za ulicu "Ive Andrića". Ulica "Preobraženjska" je predložena za dosadašnji naziv ulice "Vinogradište", koja se nalazi u istoimenom naselju.

Predložena je također promjena naziva dva trga i jednog parka, a umjesto "Trga Mihajla Bjelakovića" mogao bi biti "Trg Republike Srpske". Umjesto "Trga bratstva i jedinstva" predložen je naziv "Trg mladosti". Umjesto naziva "Gradski park Srebrenica" predloženo je da se sada zove "Park majora Koste Todorovića".

Imenovane su i ulice koje do sada nisu imale naziv te će tako biti određena ulica "Muse Ćazima Ćatića", "Stari Grad", "Crkvište", "Doktora Sabita Begića", "Slobodana Ilića", "Doktora Desimira Mitrovića", "Jereja Bobana Lazarevića", "16. januar", "Gavrila Principa", "Eniza Hasanovića", "Mehmed-paše Sokolovića" i "Jezdimira Dangića".

Ne propustite