Istraživanje: Psihopati posebno vole ovakve aute

Kiosk
Istraživanje: Psihopati posebno vole ovakve aute

JOŠ JEDNA studija ukazuje na vezu između buke ispušnog sustava i osobnosti vlasnika automobila.

Kanadska studija sugerira da je buka ispušnog sustava automobila direktno povezana s osobnosti vlasnika automobila. Prevedeno, ako volite bučne automobile to može biti pokazatelj sadističkih ili psihopatskih sklonosti.

Julie Aitken Schermer, profesorica psihologije i studija menadžmenta i organizacije na Sveučilištu Western u Londonu, Ontario, došla je na ideju za istraživanje dok je šetala svog psa u blizini kampusa.

"Svakog dana susrećemo glasne automobile, kamionete i motocikle koji grme, a kad 'pucaju' se prestrašim", rekla je za CBC. "Moj pas je bio uplašen. Vidim kako bježe i druge životinje, čak i vjeverice."

Pitala se tko voli takve automobile, a kako nije uspjela naći odgovor, odlučila je provesti svoju studiju na fakultetu. Stoga je Aitken Schermer 529 studenata dodiplomskog studija poslovanja pitala sviđaju li im se glasni automobili i bi li modificirali vlastite kako bi bili bučniji. Svakoj osobi dala je i kratki test osobnosti Dark Dark Tetrad (SD4), osmišljen da nanjuši četiri crne crte ličnosti: narcizam, sadizam, psihopatiju i makijavelizam.

Vjerovala je kako će ovo malo istraživanje ukazati na vezu bučnih automobila i narcizma pod pretpostavkom da bi bučni ispuh privukao ljude koji vole privlačiti pozornost na sebe. Međutim, studija je ukazala na osjetno jaču vezu sa sadizmom i psihopatijom.

"Čini se da je to bešćutno zanemarivanje tuđih osjećaja i njihovih reakcija", rekla je Aitken Schermer za CBC. "To je psihopatija koja izlazi na vidjelo, a vjerojatno i uživaju u tome što gledaju kako se ljudi prestraše."

Recimo kako je studija bila strogo ograničena na studente jednog smjera te upitnik nije uključivao mišljenje o bučnim motociklima.

Zaljubljenici u automobile se oštro protive rezultatima studije, doznaje CBC, a autorica se brani ukazujući kako kolekcionari i pravi zaljubljenici u modificirane automobile nisu obuhvaćeni njenom studijom.

Što vi mislite, postoji li veza između glasnih ispušnih sustava na automobilima i osobnosti vozača?

(Index.hr)

Ne propustite