Ako vas zovu vas s ovog broja, nemojte se javljati: Radi se o prevari

Kiosk
Ako vas zovu vas s ovog broja, nemojte se javljati: Radi se o prevari

U posljednje vreme sve je više prijava o uznemirujućim pozivima sa broja 015214662659, upozorava Tellows. Čini se da je to novi oblik telefonske prevare u kojoj kriminalci pokušavaju da pribave lične podatke primaoca pretvarajući se da rade u zdravstvenom osiguranju.

Kada se poziv prihvati, kompjuterski glas pozdravlja pozivaoca sa ponudom da uštedi novac na osiguranju, prenosi Feniks Magazin.

Osoba koja odgovori na zahtjev i pritisne „1“ stiže do službenika kol centra koji želi da zatraži lične podatke i pozove ga da promeni zdravstveno osiguranje. Ako se javite u tom trenutku, mogli biste biti kontaktirani iznova i iznova, ponekad sa različitih brojeva.

Princip je jednostavan, pozivni centri koriste računare za biranje brojeva sa sofisticiranim programima koji ne samo da lažiraju brojeve, već i identifikuju potencijalne žrtve. Tehnologija se zove “call ID spoofing” i namijenjena je da olakša prevarantima.

To su takozvani ping pozivi koji testiraju postojanje i reakciju osobe koja se poziva. Cilj prevaranta je da dobiju lične podatke pod pritiskom. U slučaju povratnih poziva, prosleđivanje nakon pritiska na taster „1” može dovesti do visokih dodatnih troškova za pozivaoca.

Ovaj oblik prevare predstavlja izazov za potrošače i pružaoce zdravstvenih usluga. To zahteva veću svijest i odgovarajuće mjere za zaštitu od finansijske i lične štete. Problem ne treba potcenjivati jer se 75 odsto svih poziva navodnih kompanija za zdravstveno osiguranje može klasifikovati kao neželjena pošta ili phishing, prenosi Krstarica.

Rješenje je da se ne javite i odmah blokirate broj. Ako pozovete i sumnjate na prevaru, pokrijte i blokirajte broj. U slučaju poziva sa drugih brojeva, nastavite sa blokiranjem i nakon nekog vremena više nećete biti u „bazi podataka“ jer niste lakoverna žrtva.

Ne propustite