Najjednostavniji trik da otjerate golubova iz svog doma

Sve za dom
Najjednostavniji trik da otjerate golubova iz svog doma

Poznati pod nadimkom „pacovi s neba“, golubovi mogu da izazovu pustoš u vašoj bašti.

Ali stručnjaci kažu da će jedna specifična boja cvijeta pomoći da ih uplaši, a nijansa je usko povezana sa opasnošću.

Dok vaš um može prvo da pomisli na crvenu boju, koja se u ljudskom svijetu često koristi za znakove opasnosti, saobraćajne signale i tačke zaustavljanja, to uopšte nije slučaj sa golubovima.

Umjesto toga, Sefton Medouz iz Garden Center tvrdi da je bijela boja ključ za odbijanje štetočina, zbog svog značenja i upotrebe u prirodi. „Bijela je ‘opasna’ boja za ptice, na isti način na koji je crvena boja upozorenja za ljude“, objasnili su stručnjaci, prenosi Miror.

„Mnoge ptice imaju belu boju u perju da signaliziraju jedna drugoj da je opasnost pred njima, tako da bi sadnja raznih belih vrsta cvijeća oko oblasti koju želite da zaštitite mogla biti dovoljna da odvrati ptice od sletanja.

Na prvi pogled, golubovi mogu izgledati bezopasni. Šetaju unaokolo grickajući mrvice na terasi ili provode vrijeme skupljajući grančice da bi izgradile gnijezda prilično upitnog izgleda.

Ali oni su obično glavni krivci za uništavanje baštenskih biljaka i povrtnjaka – sa jorgovanom, graškom i brasikama među njihovim omiljenim, prema Kraljevskom hortikulturnom društvu.

Dakle, da bi ih zauvijek spriječili, bijele ruže, petunije i hortenzije su među najboljim cvijećem za sadnju, zajedno sa lobelijom, božurima i šasta tratinčicama. Viseći sjajni predmeti, kao što su ogledala i CD-ovi, takođe mogu poboljšati efekat.

To je prvenstveno zato što se golubovi, prema nekim teorijama, pomalo plaše sopstvenih odraza. „Ovo možda nije najatraktivnije rješenje, ali je pogodno, posebno na parcelama i oko povrtnjaka i cvjetnjaka“, dodaju stručnjaci.

„Takođe možete kupiti ‘traku za strah’ koja proizvodi isti efekat. Budite pažljivi sa ogledalima, posebno tokom sunčanih dana, jer koncentrisano svjetlo u suhom vrtu može predstavljati opasnost od požara. S druge strane, šiljci protiv ptica mogu imati različite rezultate, jer su neki bili dovoljno pametni da ih ukradu i grade gnijezda sa njima.

Ne propustite