Obilni snijeg i veoma jako zahlađenje zahvatiće narednih dana ove predjele Evrope

Vijesti
Obilni snijeg i veoma jako zahlađenje zahvatiće narednih dana ove predjele Evrope

U pojedinim predjelima očekuje se da padne i više od 20 centinetara snijega

Narednih dana veoma jako zahlađenje donijeće drastičan pad temperature istočnim i sjeveroistočnim predjelima Evrope, a ciklon i obilnije padavine. Ovo pogoršanje i zahlađenje vremena direktno će pogoditi Rusiju.

Sjeverni dio Rusije već je zahvatilo zahlađenje sa snijegom, a snijeg u ovim predjelima veoma često će padati narednih pet do sedam dana. Inače, riječ je o evropskom delu Rusije, koji se odlikuju znatno blažom klimom u odnosu na azijski deo i to zahvaljujući uticaju Atlantika, čije tople struje dostižu čak i do Barencevog mora na sjeverozapadu Rusije i tako čine da se more do ovog dijela Rusije nikada ne ledi.

Najobilije padavine očekuju se na području Arhangelska, a očekuje se da padne 20 do 30 centimetara snijega.

U prilogu padavine ići će aktivnost ciklona sa Baltičkog mora, ali i prodor vrlo hladne vadušne mase, uz temperature ispod 0°C.

Snijeg nije rijetka pojava na sjeveru Rusije tokom maja, gdje u prosjeku ima i do 10 dana sa padanjem snijega. Prosječna maksimalna temperatura u ovom dijelu godine je oko 12°C.

I dok će vejati na sjeveru, kiša će padati južnije, a na području Moskve očekuju se temperature od 5 do 10°C.

Međutim, sredinom sledeće sedmice, jako zahlađenje sa sjevera spustiće se i do zapada Rusije i donijeti prvo snijeg Sankt Peterburgu, potom i Moskvi. Temperature će se i u Moskvi spustiti skoro na 0°C, dok je prosjek za ovo doba godine oko 18-19°C.

Otopljenje se očekuje nakon 10. maja.

Zahlađenje sa sjeveroistoka i istoka Evrope, odnosno iz Rusije svojim obodnim dijelom donijeće pad temperature vazduha u drugoj polovini sljedeće sedmice i Srbiji, ali u znatno ublaženom obliku.

Snijeg u Rusiji moguć je čak i u julu, ali samo na krajnjem sjeveroistoku, dok u evropskom dijelu Rusije snijeg nikada ne pada tokom ljetnjih mjeseci.

Iako su zime u Rusiji ledene i traju od 5 do 9 mjeseci, uz temperature u Jakutiji i ispod -60°C, ljeta su često vrlo topla, uz maksimalne temperature oko 25°C, a u dijelovima Sibira i u stepema mogu nerijetko da pređu i 35°C, na jugu i 42°C.

(Telegraf.rs)

Ne propustite