Samo ovako IZGLEDAJU PRAVE DOMAĆE JAGODE: Po jednoj stvari se mnogo razlikuju od uvoznih

Kiosk
Samo ovako IZGLEDAJU PRAVE DOMAĆE JAGODE: Po jednoj stvari se mnogo razlikuju od uvoznih

Ako u svojoj bašti uzgajate jagode, onda ste pravi srećnik. Tokom ljeta uživaćete ​​u zdravim i domaćim plodovima. Međutim, ljudi koji žive u gradu često nemaju drugog izbora nego da kupuju voće u radnjama i marketima. Kako biste koje jagode treba da odaberete, prilikom kupovine treba da obratite pažnju na nekoliko važnih stvari, piše Ženablic.rs.

Koliko su zdrave jagode?

Znamo da su jagode imaju dosta vitamina i minerala: pomažu u održavanju zdravlja srca, jačaju imunitet, smanjuju visinu holesterola, smanjuju rizik od upala u telu i pomažu u održavanju zdravlja crijeva.

Ljekari s britanskog Univerziteta Oksford preporučuju da konzumirate samo onoliko koliko može da vam stane u ruku, bez dodanog šećera, i to samo dva do tri puta nedjeljno između 17 i 19 sati, piše na stranici Medical daily. Ali, svi se pitamo kako prepoznati prave domaće jagode i kako da izbegnemo one koje nemaju ukus i miris.

Kako prepoznati domaće jagode?

U radnjama se većinom prodaju uvozne jagode. Prodavci nerijetko ističu da su "domaće", ali istina je da prave domaće na police stižu nešto kasnije. Postoji način da odrediti o kakvoj se vrsti jagode radi su boja i miris.

Zdrave domaće jagode imaju jarko crvenu boju i karakterističan miris, a razlika se najviše vidi iznutra. One iz uvoza imaju malo sjemenki i unutra su svijetloružičaste, a ako unutra dominira crvena boja, znak je da su tretirane pesticidima. Zdrava domaća jagoda ima dosta sjemenki u sebi, a stabljika je svijetlozelene boje i zemljanog mirisa. Takođe, domaće jagode ponekad mogu izgledati "neugledno", nisu savršenog oblika, ali to je znak da nisu tretirane pesticidima i da su potpuno prirodne.

Ne propustite