Sok od bazge osvježava, ali i liječi: EVO KAKO DA GA NAPRAVITE

Kiosk
Sok od bazge osvježava, ali i liječi: EVO KAKO DA GA NAPRAVITE

Stiglo nam je proljeće, a s njim i cvjetanje mirisne bazge. Sirup od cvjetova s dodatkom limuna odlično je osvježenje, ali i moćno pomoćno ljekovito sredstvo za naš organizam.

Ove godine, zahvaljujući visokim temperaturama u proteklih mjesec dana, cvjetanje bazge je uranilo. Osim u njenom mirisu, mnogi od nas uživaju i u napitku od cvjetova koji nije teško pripremiti.

Bazga je europska biljka. Specifičnog je mirisa i oblika cvjetova, a uz to i vrlo ljekovita. Svi njeni dijelovi, kako korijen i cvijet, tako i plod, imaju brojne minerale i vitamine, čuvaju zdravlje i vitalnost, pa je preporučljivo da se nađe u svakoj kući. A to ne bi trebalo biti teško s obzirom na to da kod nas nema područja u kome ne raste: po selima, ivicama šuma, oko naselja, kanala. Uglavnom, tamo gdje su svijetla, topla i vlažna staništa bogata humusom. Ova višegodišnja biljka raste kao grm ili drvo na visini od tri do čak 10 metara.

Ima listove nazubljenih ivica, cvjeta u proljeće velikim bijelim cvjetovima, jakog i karakterističnog mirisa i arome poslije čega dozrijevanjem nastaju plodovi. To su bobice tamnoljubičaste boje, a krajem kolovoza i početkom rujna kada budu potpuno zrele postaju sjajno crne.

Berba počela ranije ove godine

Veliki je saveznik u ublažavanju simptoma prehlade, jer jača imunitet. Osim toga, ima antivirusno i antimikrobno djelovanje. Ljubitelji i dobri poznavatelji ljekovitog bilja tvrde da može pomoći kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa.

Djeluje kao laksativ i kao diuretik, te je dobra za bubrege. Koristi se u stanjima gdje je potrebno jače znojenje, a mnogi tvrde da je baš zbog toga odlična kao pomoć u mršavljenju. Tijekom sezone svježi cvjetovi se koriste za pripremu sirupa ili osvježavajućeg soka ugodnog okusa tako da mnogi koji ovih dana vrijedno beru cvjetove cijele godine mogu uživati u aromi koja podsjeća na djetinjstvo.

Berba obično počinje polovicom svibnja, kada su cvjetići potpuno otvoren,i ali uslijed vremenskih prilika koje su obilježile ovo proljeće bazga je uranila, te je ranije počela cvjetati.

Kako napraviti sok i sirup?

Vesna Hinić svake godine bere ju i pravi sirup. Njena preporuka je da se bere tamo gdje je zrak manje zagađen.

"Berem je u šumi daleko van grada, tamo gdje nema prometa. Mora biti potpuno čista zato što se ne pere, cvjetovi moraju biti snježno bijeli sa žutim prahom. Zato se nikad ne bere poslije kiše“, kaže ona.

Kako objašnjava, po starinskom receptu obično se nabere 40 cvjetova, ali ona zbog jače arome doda više i potopi ih u pet litara vode. Nakon toga, dodaje kilogram narezanog limuna i narendanu koru od tri do četiri komada.

“Limun daje kiselkast okus, a korica posebnu aromu blage gorčine. Sutradan sve procijedim kroz gazu i to je sok."

Ukoliko želite napraviti sirup, i za to ima provjeren recept.

"Ako se pravi sirup dodaje se šećer, na pet litara tekućine stavim pet kg šećera da odstoji 24 sata. Mnogi će pomisliti da je to puno, ali kad izračunam koliko dobijem litara od te mjere dođem do zaključka da svaka litra sirupa sadrži samo 110 grama šećera, a to zaista nije puno”, priča naša sugovornica.

Obavezna pasterizacija

Sok ulijeva isključivo u staklene boce i obavezno pasterizira na najjednostavniji način, tako što u lonac stavi boce sa sokom, doda vodu i lagano zagrijava. Voda ne treba proključati već oko pet minuta lagano strujiti. Nakon toga ih izvadi u korpu, dobro pokrije da se postepeno hlade i time je proces pripreme sirupa završen.

Odlično rješenje da sačuvate sve dragocjene blagodati, minerale i vitamine bazge je da cvjetove osušite u hladu i tijekom cijele zime pripremate čaj koji će između ostalog pomoći da se lakše preznojite kod bilo kojeg oblika prehlade i gripe. Zreli plodovi koji se mogu brati krajem ljeta su također zdravi. Ne jedu se svježi, ali od njih se može pripremiti pekmez, sok ili vino.

(Agro klub)

Ne propustite