Večeras je ENERGETSKI NAJSNAŽNIJA NOĆ U GODINI: Evo šta NIKAKO NE SMIJETE da radite

Kiosk
Večeras je ENERGETSKI NAJSNAŽNIJA NOĆ U GODINI: Evo šta NIKAKO NE SMIJETE da radite

I dok pravoslavni vernici sutra obilježavaju Veliku srijedu, a ujedno na sutrašni dan pada i Prvi maj, praznik rada, noć između 30. aprila i 1. maja je posebna još po nečemu. Naime, mistici vjeruju da je ovo noć sa najsnažnijom energijom u godini, ona kada se otvaraju granice među svjetovima, a duše mrtih mogu slobodno da šetaju među živima.

Ova noć se naziva Valpurgijska noć, a dobila je ime po Valpurgi, franačkoj opatici, a potom i hiršćanskoj svetitetljki iz 8. vijeka. Valpugra je smatrana zaštitnicom od vradžbina i vještica, a kanonizovana je 1. maja.

Obilježevanja Valpurgijske noći potiče iz germanskog i nordijskog folklora, a u davna vremena vjerovalo se da je ovo noć kada su se okupljale vještice i kada je njihova moć bila najsnažnija. Ova noć spomenuta je i u Geteovom romanu "Faust". Ona se i dan danas praznuje širom Evrope, u Holandiji, Njemačkoj, Češkoj, Švedskoj, Sloveniji, Litvaniji, Letoniji, Finskoj, Estoniji...

Zanimljivo, ali Valpurgijska noć je kao paganski praznik među Slovenima smatran dobrim i posvećen je napretku i plodnosti. Narod je slavio početak ljeta, dolazak jakog sunca i odlazak zimske hladnoće. Vjerovalo se i da se u ovoj noći odlučivala ljudska sudbina, pa su neudate djevojke prizivale ljubav u svoj život, a starije žene su izvodile obrede za očuvanje lepote i mladolikosti.

Ako vjerujete u ovakve stvari, a imajte na umu da je ovo paganski praznik u kom se prepliće nekoliko kulturnih uticaja, postoji vjerovanje u narodu da je tokom sutrašnjeg dana neophodnono baciti svo đubre i nepotrebne, stare stvari iz kuće i baše. Savjetuje se i da večeras zapalite tamjan i okadite kuću.

Takođe, ne treba se svađati ni sa kim, pamtiti loše stvari i nervirati se. Agresivno nastrojeni ljudi ove noći mogli bi da potpadnu pod uticaj mračnih sila.

Dva loša sna koja ako ih sanjate između 30. aprila i 1. maja ukazuju na nesreću

Od davnina postoji i bojazan od dva sna u ovoj noći - ako sanjate čarobnjake ili vješticu moguće je da vam neko donosi negativnu energiju ili vam aktivno želi zlo. Takođe, ako vas u snu neko muči, davi, tuče u vašoj kući možda postoji zao duh.

Dobar znak je, pak, vidjeti anđela u snu, to znači da ste pod zaštitom viših sila.

Još jednom akcentujemo da je riječ o paganskom vjerovanju starih slovenskih naroda, a ne o pravoslavnoj tradiciji!

(Blic Žena)

Ne propustite