OPREZ: Ovi mirisi MAME ZMIJE U VAŠE DVORIŠTE - ovo ih privlači, a evo šta ih odbija

Sve za dom
OPREZ: Ovi mirisi MAME ZMIJE U VAŠE DVORIŠTE - ovo ih privlači, a evo šta ih odbija

Zmije mogu da privuku razni mirisi pa vođene čulom mirisa mogu da se nađu u vašem dvorištu odnosno u vašoj blizini. Treba imati na umu šta ih najviše mami pa na vrijeme spriječiti potencijalnu opasnost.

Obratite pažnju da ne osatvljate ostatke hrane po dvorištu. Zmiju ne privlače ti ostaci ali je zato privlače glodare, koji će u vašem dvorištu obaviti čitav poces prikupljanja hrane, pa će odložiti višak, odnosno izmet. Zmija će to lako namirisati pa će krenuti u potragu za omiljenim plenom.

Na zmije koje žive u vodi ili poluvodene zmije izuzetno jako djeluje miris vodozemaca poput žaba ili riba. Treba obratiti pažnju i na miris ptica, njihov izmet ili gnijezda, odnosno ptičja jaja koja takođe mogu da budu poput magneta za pomenutu vrstu gmizavaca.

Zmije mogu da osjete feromone koje ispuštaju druge zmije. Osim potrebe za hranom, potreba za razmožavanjem takođe spada u urođene instinkte pa će, naročito dok traje sezona odlaganja jaja, zmije prilaziti mjestima gdje osjećaju da se nalaze druge zmije.

Da biste se zaštitili od gmizavaca, posadite u baštibiljke čiji mirisi odbijaju zmije, a to su zmijska biljka, neven, božikovina i hrizanteme, navodi Dnevni avaz.

Šta treba uraditi ako vas zmija ujede? Za razvoj simptoma nakon ujeda zmije veoma je bitno mesto ujeda. Najopasniji ujedi su oni na glavi ili vratu, ili ukoliko je zmija ubrizgala otrov direktno u krvni sud.

Stručnjaci savjetuju da se prilikom boravka u prirodi, bude oprezan, pa da se nosi zatvorena obuća iznad članka i da se obavezno ponese štap (sutra će veliki broj ljudi borviti u prirodi zbog proslave Prvog maja). Treba voditi računa gdje sjedate i obraćati pažnju na put ispred sebe.

Ukoliko je do nemilog događaja došlo, nikako ne treba paničiti i posezati za samostalnim rečenjima. Nakon ujeda zmije čovek ima oko četiri sata da otrov svojim delovanjem izazove trajna oštećenja u organizmu, tako da je to više nego dovoljno da osoba potraži pomoć u ljekarskoj ordinaciji.

Zmije otrovnice napadaju samo u samoodabrani odnosno ukoliko ih napadnemo ili nagazimo. Savjet stručnjaka je da se nikako ne pribegava sopstvenim rešenjima već da se odmah potraži pomoć ljekara. Najbolje je prepustiti da ovo reši stručno lice, odnosno ljekar. On će najbolje znati kako da odreaguje u ovom slučaju, jer sve naše otrovnice Evrope su pokrivene istim protvotrovom koji se proizvodi kod nas na Torlaku.

Preporučuje se apsolutno mirovanje, jer se kretanjem ubrzava cirkulacija krvi i apsorpcija otrova. Preporučuje se imobilizaciju i hitan transport u najbližu zdravstvenu ustanovu u kojoj se može primiti određeni antiotrov.

Treba što ranije dati serum antiviperinum (intravenski ili intramuskularno), po protokolu sa testiranjem na preosetljivost. Serum antiviperinum djelotvoran je protiv poluotrovnih i otrovnih zmija koje se javljaju u Evropi. Treba uzeti mikrobiološki bris rane, a onda je isprati antiseptickim sredstvom. Sprovesti zatim antitetanusnu zaštitu i dati antibiotike- glase neke od metode liječenja.

Hirurško liječenje je potrebno kod nekroze tkiva. Ako se javi veliki otok koji ometa arterijsku cirkulaciju ekstremiteta takođe je neophodna operacija.

(Blic Žena)

Ne propustite