JESTE LI ČULI ZA "PIJESAK TORTU"? Donosimo vam najbolji recept za ovo slatko savršenstvo
Pijesak torta je jedna od najjednostavnijih torti za pripremu, ne peče se, i uvijek svima dobro uspijeva - bez obzira na to koliko ste dobar slastičar.
Sve što trebate je skuhati puding od vanilije, ohladiti ga, dodati maslac i razdijeliti na tri jednaka dijela. Bitno je samo da ispoštujete redoslijed slaganja krema. Recept je s food bloga @natalija_mysticcakes. Uživajte!
Sastojci
Za kremu:
1 l mlijeka
3 pudinga od vanilije
200 g šećera
250 g maslaca (ili margarina)
200 g mljevenog keksa
150 g kokosa
200 g mljevenih pečenih oraha (ili lješnjaka)
3 pune kašike Nutelle
Za dekoraciju:
1 vrećica šlag pjene
150-200 ml mlijeka
Priprema
Krema:
U 200 ml mlijeka razmutite puding, a ostatak mlijeka sa šećerom ulijte u lonac i stavite na vatru dok ne proključa, piše Večernji.
Skinite sa vatre i ukuhajte puding ulijevajući ga u tankom mlazu i sve vrijeme mješajući, pa kuhajte na srednjoj vatri par minuta dok se ne puding ne zgusne. Skinite sa vatre, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se puding sasvim ohladi.
Ohlađeni puding prvo izmutite mikserom da postane skroz gladak, a potom dodajte omekšali maslac sobne temperature i sve dobro sjedinite mikserom. Sada ovu kremu podijelite na tri jednaka dijela. U prvi umiješajte mljeveni keks. U drugi dio umiješajte kokos, a u treći dio pečene mljevene orahe i tri kašike Nutelle.
Slaganje torte:
Na odgovarajući tanjir ili tacnu stavite obruč (ili podesivi okvir), a iznutra ga obložite folijom radi lakšeg odvajanja. Na dno tanjira prvo rasporedite kremu s keksom. Potom dolazi krema od kokosa te na kraju tamna krema od oraha i Nutelle.
Poravnajte i stavite tortu u frižider na nekoliko sati, a najbolje preko noći da se dobro ohladi i stegne. Skinite obruč sa torte i ukrasite je po želji šlagom.