JESTE LI ČULI ZA "PIJESAK TORTU"? Donosimo vam najbolji recept za ovo slatko savršenstvo

Praktična žena
JESTE LI ČULI ZA "PIJESAK TORTU"? Donosimo vam najbolji recept za ovo slatko savršenstvo

Pijesak torta je jedna od najjednostavnijih torti za pripremu, ne peče se, i uvijek svima dobro uspijeva - bez obzira na to koliko ste dobar slastičar.

Sve što trebate je skuhati puding od vanilije, ohladiti ga, dodati maslac i razdijeliti na tri jednaka dijela. Bitno je samo da ispoštujete redoslijed slaganja krema. Recept je s food bloga @natalija_mysticcakes. Uživajte!

Sastojci

Za kremu:

1 l mlijeka
3 pudinga od vanilije
200 g šećera
250 g maslaca (ili margarina)
200 g mljevenog keksa
150 g kokosa
200 g mljevenih pečenih oraha (ili lješnjaka)
3 pune kašike Nutelle

Za dekoraciju:

1 vrećica šlag pjene
150-200 ml mlijeka

Priprema

Krema:

U 200 ml mlijeka razmutite puding, a ostatak mlijeka sa šećerom ulijte u lonac i stavite na vatru dok ne proključa, piše Večernji.

Skinite sa vatre i ukuhajte puding ulijevajući ga u tankom mlazu i sve vrijeme mješajući, pa kuhajte na srednjoj vatri par minuta dok se ne puding ne zgusne. Skinite sa vatre, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se puding sasvim ohladi.

Ohlađeni puding prvo izmutite mikserom da postane skroz gladak, a potom dodajte omekšali maslac sobne temperature i sve dobro sjedinite mikserom. Sada ovu kremu podijelite na tri jednaka dijela. U prvi umiješajte mljeveni keks. U drugi dio umiješajte kokos, a u treći dio pečene mljevene orahe i tri kašike Nutelle.

Slaganje torte:

Na odgovarajući tanjir ili tacnu stavite obruč (ili podesivi okvir), a iznutra ga obložite folijom radi lakšeg odvajanja. Na dno tanjira prvo rasporedite kremu s keksom. Potom dolazi krema od kokosa te na kraju tamna krema od oraha i Nutelle.

Poravnajte i stavite tortu u frižider na nekoliko sati, a najbolje preko noći da se dobro ohladi i stegne. Skinite obruč sa torte i ukrasite je po želji šlagom.

Ne propustite