Vučić obrukao Srbiju na Zapadu: Nije mu ovo srpski Eldorado

Vijesti
Vučić obrukao Srbiju na Zapadu: Nije mu ovo srpski Eldorado

Boravak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama u Njujorku ostaće zapisan u diplomatskim analima po nizu skandala koje je proizveo svojim nediplomatskim rečnikom.

- Tu niko nije pošteđen, ni veliki ni mali i sve u trenutku dok se iščekuje glasanje u UN o Rezoluciji o Srebrenici, ali i glasanje u Savjetu Evrope oko prijema Kosova u tu organizaciju i gdje je svaki glas dobrodošao. Vučić misli da može se sa stranim kolegama ponaša na način kako to čini u Srbiji prema svojim podanicima, da ih naziva kako hoće, ali bez ikakvih posljedica. U uređenim društvima to nije moguće, bar ne bez posljedica“, ocenjuju sagovornici Danasa.

Posljednja u nizu skandala je izjava Vučića u kojoj Slovence naziva „odvratnima“ i zbog koje je reagovao MSP Slovenije, ali i slovenački premijer Robert Golob.

Zbog svega toga predsjednik Srbije morao je da se izvini slovenačkim građanima, uz jedno „ali“. Odbio je da se izvini slovenačkim političarima, zbog čega je dodatno zaoštrio odnose sa Slovenijom.

Da podsjetimo, Vučić je u utorak, nakon sjednice SB UN o Kosovu, rekao da je Srbija upala u zamku koju su joj postavili SAD, Švicarska i Slovenija.

„Kad je kasnila sjednica Savjeta bezbedjnosti, pitao sam se o čemu se radi, ali onda smo shvatili da su se to dogovorili s Amerikancima, Slovencima i Švicarcima. Ne zna se ko je odvratniji, Slovenci ili neko drugi“, rekao je Vučić.

Srećko Đukić, karijerni diplomata kaže da je skandal sa Slovencima toliko veliki da je predsjednik Srbije morao da se izvinjava „slovenačkom narodu, ali i ne njihovim političarima“ (a riječ je o diplomati), kao da te političare ne bira slovenački narod, već neko drugi.

„Očito, da čovjek misli da može se ponaša kao što se ponaša u Srbiji prema svojim podanicima, da ih naziva kako hoće, bez ikakvih posljedica. Slovenačka vlada je odmah protestovala kod otpravnika poslova srpske ambasade u Ljubljani. Javila se njihova ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon osuđujući Vučićev nedozvoljiv napad jednog šefa države na diplomatu koji zastupa interese svoje vlade i svoga naroda, uzimajući u zaštitu svoga diplomatu u UN“, kaže Đukić.

Sagovornik Danasa podsjeća da nije to srpski Eldorado da se neko ponaša na nedopustiv način kao u „srpskoj deželi“.

Vučiću i Srbiji vraćeno je sa mjerom i kako treba. Slovenci znaju diplomatiju za razliku od druge strane, reaguju kako treba.

Ne propustite