Vlasnici poručili SAD-u: TikTok se neće prodavati

Nauka i tehnologija
Vlasnici poručili SAD-u: TikTok se neće prodavati

Kineska kompanija ByteDance, u čijem je vlasništvu TikTok, rekla je da ne planira prodati popularnu aplikaciju, nakon što je Senat Sjedinjenih Država usvojio zakon koji bi zahtijevao da se TikTok proda ili zabrani u Americi.

"ByteDance ne planira prodati TikTok", objavila je kompanija na svom službenom računu na Toutiao, društvenoj mreži koju također posjeduje.

Ranije ove sedmice, TikTok je rekao da će se žaliti na "neustavni" zakon na sudu.

Najava ByteDancea dolazi kao odgovor na medijski izvještaj da se razmatra moguća prodaja TikToka u SAD-u.

"Izvještaji u stranim medijima o prodaji TikToka od strane ByteDancea su neistiniti", navode iz kompanije.

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u srijedu zakon kojim će se zabraniti TikTok u Sjedinjenim Državama ako ga njegov vlasnik ByteDance ne proda u roku od godinu dana.

Zastupnici obje strane u SAD-u - kao i pravni i obavještajni zvaničnici - izrazili su zabrinutost da bi kineske vlasti mogle natjerati ByteDance da preda podatke više od 170 miliona Amerikanaca koji koriste TikTok.

Njihova zabrinutost proizilazi iz niza kineskih zakona o nacionalnoj sigurnosti - koji obavezuju organizacije da pomognu zemlji u prikupljanju podataka.

TikTok je odbacio tvrdnje da se može koristiti kao alat kineske vlade.

Kompanija je saopštila da nikada nije dijelila podatke o američkim korisnicima s kineskim vlastima i da to ne bi učinila čak ni ako bi ih pitali, piše RSE.

Ne propustite