DA LI PODGRIJAVATE KROMPIR? Evo zašto to ne trebate raditi

Kiosk
DA LI PODGRIJAVATE KROMPIR? Evo zašto to ne trebate raditi

Krompir je jedna od omiljenih namirnica i nije ni čudo, s obzirom da može uz sve da se kombinuje, a lista jela od krompira je podugačka. Pritom nije ni toliko skup, kilogram košta 90 dinara. Međutim, mnogi prave grešku kako ga konzumiraju.

Podgrijivanje krompira nije kancerogeno niti toksičan, ali može da prouzrokuje probavne smetnje. Naime, radi se o tome da podgrijavanjem krompira dolazi do reksitalizacije skrobnih zrnaca zbog čega ona postaju teže svarljiva i često, kod onih osjetljivih osoba, mogu da prouzrokuju osjećaj težine u želucu, pa čak i nelagodne bolove, piše Mondo.ba

"Krompir ako stoji na sobnoj temperaturi, onda dobije jednu tamniju, zelenkastoplavu boju, nikako nemojte da ga jedete. Ni slučajno, jer postoji mogućnost da se razvije bakterija klostridijum botulinum. Pogotovo ako ste ga još prekrili aluminijumskom folijom. Jedino kako treba da se skladišti jeste da se stavi poklopac, pa u frižider. Nikako folija i u rernu. Taman krompir nikako ne treba jesti", ranije je u RTS "Ordinaciji" otkrila Marija Rakić Ljubomirović, inženjer biotehnologije.

Takođe, nakon ručka preostali krompir nemojte da držite na otvorenom, već ga stavite u firižider. Kasnije možete da ga servirate hladnog uz neko toplo jelo, kako vam ne bi teško palo na stomak i želudac.

Ne propustite