Uskoro je kraj goveđe zime, evo šta to znači

Kiosk
Uskoro je kraj goveđe zime, evo šta to znači

Trenutno se nalazimo u drugoj polovini mjeseca aprila, po narodnom kalendaru razdoblje poznato i kao 'Goveđa zima'.

Narodni običaji, predanja, tradicija, mjerenje i evidentiranje određenih prirodnih pojava prema raznim događajima, uvijek su u ljudima budili znatiželju i poseban faktor za predviđanje vremenskih prilika. Reakcija i ponašanje biljaka i stoke, odnosno, njihove aktivnosti precizno su opisivali određenu pojavu ili period koji dolazi, piše Radio Sarajevo.

Iako danas imamo moderne mjerne instrumente, običaj kod balkanskih naroda ipak nalaže okretanje tradicionalnom te upoređivanje stvarnih i precizno izmjerenih podataka s predviđanjima narodnog kalendara koji je, sudeći prema dugovječnosti, prilično precizno služio bosanske pretke.

Period između 20. i 25. aprila, po narodnom kalendaru period poznat i kao 'Goveđa zima', te se vjeruje da je to posljednjih šest dana odlazeće zime. Potom, 6. maja stiže Rozi-Hidr ili Jurjev, koji označava početak ljeta po bosanskom narodnom kalendaru.

Zašto se baš zove goveđa zima i šta donosi?

Svaku novu pojavu, o kojoj ljudi nisu ništa znali, bez nauke i stručnog pojašnjenja, opisivali su prema ponašanju životinja i biljaka. Tako je i promjena u ponašanju goveda svake godine poslije druge polovice aprila mjeseca opisana kao 'Goveđa zima'. Narodski rečeno to je izgledalo ovako: Rano proljeće, u noći i jutarnjim satima zima još pokazuje zube, budi se vegetacija, silaže i sjenaže je skoro nestalo. Nakon duge zime goveda konačno izlaze iz štala na pašnjak.

Na pašnjacima su mlade biljke naročito leguminoze lucerne i djeteline. Obično u jutarnjim satima se stoka ispuštala van na ispašu.

Ne propustite