Posadite ove biljke i puževi će zaobilaziti vašu baštu u širokom luku: Potpuno prirodno i bez hemije

Praktična žena
Posadite ove biljke i puževi će zaobilaziti vašu baštu u širokom luku: Potpuno prirodno i bez hemije

Puževi – nekima su slatki, a drugima noćna mora. Ako ste od onih koji ne žele da dijele svoj vrt s ovim sitnim, ali napornim gostima, postoje načini da ih se oslobodite – na prirodan i efikasan način.

Umjesto da posegnete za hemikalijama, okrenite se suncu. Sunčeva svjetlost je moćan saveznik u borbi protiv puževa. Zalivanje bašte u ranim jutarnjim satima omogućava suncu da osuši vlažne površine oko biljaka, koje puževi obožavaju. Izbjegavajte večernje zalivanje kako biste smanjili vlažnost i privlačnost za ove sitne napasnike.

Druga taktika je iskoristiti prirodne neprijatelje puževa. Ptice, žabe i korisni insekti mogu biti vaši saveznici u borbi protiv puževa. Hranilice za ptice, mini ribnjaci za žabe ili gomile lišća pružaju sklonište za ove prirodne neprijatelje, čime se smanjuje broj puževa u vašoj bašti.

Biljke jakog mirisa takođe mogu odvratiti puževe. Ruzmarin, lavanda i menta su nekoliko primjera biljaka koje ovi sitni krivolovci ne vole. Posadite ih među povrće kako biste održali puževe na odstojanju. Samo budite oprezni sa mentom – njen brz rast može vas iznenaditi!

Ako sve drugo zakaže, postavite zamku sa pivom. Napunite manje posude pivom i zakopajte ih u zemlju tako da ivica bude iznad nivoa tla. Puževi, privučeni mirisom, upadaju u zamku i lako ih možete ukloniti.

Takođe, ne zaboravite da je svaka bašta priča za sebe. Isprobajte različite metode i prilagodite ih potrebama vaše bašte kako biste pronašli najefikasniji način za borbu protiv puževa.

Ne propustite