Grlić Radman: Albanija zaslužuje što skorije članstvo u EU

Vijesti
Grlić Radman: Albanija zaslužuje što skorije članstvo u EU

Albanija zaslužuje što skorije članstvo u Evropskoj uniji, rekao je danas hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman nakon sastanka s albanskim kolegom Iglijem Hasanijem u Zagrebu.

"Razgovarali smo o situaciji na jugoistoku Evrope i složili smo se kako proces proširenja nema alternative. Naravno, u skladu sa individualnim postignućima u ispunjavanju zadanih uslova i kriterija", kazao je Grlić Radman i pohvalio albanski angažman na području reformi.

"Albanija je u potpunosti usklađena sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije", rekao je šef hrvatske diplomacije dodavši da je to signal njihovog strateškog opredjeljenja prema članstvu u Uniji.

Grlić Radman je bilateralnu saradnju između dviju zemalja opisao kao "odličnu" te podsjetio da one ove godine obilježavaju 15 godina od članstva u NATO savezu, "što se pokazalo od iznimne važnosti za sigurnost, stabilnost i prosperitet obje zemlje".

Albanski ministar vanjskih poslova Hasani, kojem je ovo bio prvi službeni posjet Zagrebu, zahvalio je Hrvatskoj na podršci albanskom timu zaduženom za članstvo u Evropskoj uniji.

"Hrvatska je najbolji pokazatelj da je članstvo u Uniji isplativo i da mi moramo raditi na tom putu. Vaš model je nama primjer i vodilja da i mi implementiramo ono što ste vi implementirali tokom vašeg nastojanja oko ulaska u EU", rekao je Hasani.

"Mi ćemo nastaviti s reformama kao da ćemo postati dio Europske unije sutra. Radimo i nastavit ćemo raditi kao da će ovaj proces sutra završiti. Dat ćemo i svoj doprinos da cijeli Balkan sutra bude dio Evropske unije", kazao je Hasani.

Albanski ministar zahvalan je i na hrvatskoj podršci za Kosovo tokom glasanja o njegovom članstvu u Vijeću Evrope.

"Saglasni smo da je budućnost Kosova u euroatlantskim integracijama, ali ne samo Kosova, nego i cijele regije", poručio je Hasani.

(Hina)

Ne propustite