Evo kako ćete dobiti i do 3 puta veći rod krastavaca: TRIK UZ KOJI NEĆE BITI NI GORKI

Kiosk
Evo kako ćete dobiti i do 3 puta veći rod krastavaca: TRIK UZ KOJI NEĆE BITI NI GORKI

Ukoliko u bašti želite da uzgojite kvalitetne, jake i posebno ukusne krastavce koji nisu gorki, samo se pridržavajte nekoliko principa i koristite stare i provjerene recepte za domaću prihranu, uz koje ćete postići zadivljujući rezultat.

Napravite uzdignute gredice

Krastavcima je potrebno mnogo sunca i uzgajaju se na toplim lokacijama, zaštićenim od vjetra. Prilikom pripreme optimalnih gredica za sJetvu krastavaca, u sredini gredice napravite žlijeb širine cca 40 cm. Napunite ga kompostom i zemljom. Sredstvo gredice treba da bude podignuto, jer tada sunce bolje zagrije tlo i krastavci će bolje rasti. U blizini krastavaca je poželjno sijati grašak, pasulj, zelenu salatu i celer. U njihovoj blizini ne treba saditi paradajz, rotkvice ili kupus.

Sjetva

Kraj aprila je dobro vrijeme za sjetvu krastavaca u plastenicima. Prilikom kupovine birajte sorte koje su otporne na plesan. Uvijek sijete nekoliko sjemenki u malu posudu, vodeći računa da višak vode može oticati prilikom zalivanja. Najbolje je odabrati posude za cvijeće s rupom na dnu koju možete postaviti ravan kamen. Stavite posudu u toplu prostoriju i ne zaboravite da je redovno zalivate.

Čim biljke počnu da rastu, bitno je da budu na svijetlom mjestu. Budući da su krastavci srodni paradajzu, vrlo su osjetljivi na mraz, pa se ne mogu saditi prije nego što dnevne temperature dostignu najmanje 15°C.

Branje krastavaca – bolji plodovi i veća berba

Orezivanje krastavaca pomaže biljkama da rastu i poboljšava kvalitet ploda, ali nemojte rezati glavni izdanak. Odrežite bočne izdanke otprilike nakon trećeg lista.

Zalivanje

Briga o krastavcima je važna, ali ne zaboravite na redovno zalivanje. Naročito ako je duži period bez padavina. Kada krastavci još niču, zalivajte svaki drugi dan. Kasnije zalivajte svaka tri dana

Berba

Žetva se može sakupljati otprilike dvije nedjelje nakon cvatnje. Kada se beru, krastavci treba da imaju glatku kožicu i svjježu zelenu boju. Plodove berite neposredno prije nego što potpuno izrastu, jer tada imaju najbolji ukus. Ako krastavce berete dok su još mali, i njihovo sjeme će biti sitno; uz to ćete postići veći prinos jer ćete blagovremenom berbom podstaknuti dalje cvjetanje. Ako se na koži pojave žute mrlje, to znači da su krastavci zreli ili prezreli. Beremo krastavce od juna do oktobra.

Tretman krastavaca domaćom prihranom

Preporučuje se davanje ove prihrane svakih deset dana. U posudi s vodom razblažite 20 grama sapuna, 1 litar mlijeka i 30 kapi joda. Ova ishrana djeluje protiv plesni, bolesti krastavaca i pomaže biljkama da steknu snagu i otpornost. Prevencija je uvijek bolja od lečenja. Često se događa da kada počnu da se pojavljuju ​​prekrasni zeleni krastavci, njihovi vrhovi su već žuti, ali i za to postoji rješenje.

300 grama starog hljeba namočite u kantu vode, dodajte pola kašike joda i preradite smjesu. Ovaj tretman možete raditi svaka dvije nedjelje. Ova mješavina se može koristiti i bez joda.

Za veći rod

Za one koji žive na selu, drže krave ili imaju priliku nabaviti prirodne mliječne proizvode, povrće će biti lako tretirati surutkom.

Razblažite 2 litre surutke i 150 grama šećera u kanti vode. Nakon tretiranja krastavaca ovom mešavinom, vaša žetva će biti bogatija.

Čudo zvano ljuske luka

Prihrana od ljuski luka je izuzetno efikasna, jeftina i možete je vrlo lako pripremiti. Sve što treba da uradite je da skuhate 0,5 kg kore luka u 5 litara vode, ostaviti da odstoji preko noći. Zatim razrijedite vodom u odnosu 1: 4. Preporučuje se ne samo prskanje s otopinom, već i zalivanje krastavaca, prenosi Jutarnji.hr.

Ne propustite