Kupujete ih kao dijetalne, a zapravo su velika obmana: Četiri namirnice koje vam otežavaju mršavljen

Praktična žena
Kupujete ih kao dijetalne, a zapravo su velika obmana: Četiri namirnice koje vam otežavaju mršavljen

Proces mršavljenja je često veoma težak i mukotrpan proces, a stručnjaci savjetuju da se klonite namirnica koje su naizgled dijetalne, a zapravo veoma varljive i kalorične.

Kada ste na dijeti, važno je šta jedete, ali prema Dženi Riko, stručnjaku za trening i ishranu, podjednako je važno pazite šta ne jedete!

Neke namirnice mogu da vam otežaju put mršavljenja, pa bi trebalo da ih uvijek imate na umu kako biste izbjegli zamke.

– Ne kažem da nikada ne jedete ove namirnice. Ako ih volite – da, mogu da se uklope u vaš dnevni cilj kalorija, ali jednostavno, iz mog iskustva u poslednjih šest godina, ova hrana jednostavno nije pogodna za gubitak težine – rekla je Riko i navela 4 namirnice koje smatra problematičnim kod dijete.

Smrznuta hrana

Smrznuta hrana je privlačna zbog praktičnosti, ali može da oteža put ka vitkoj liniji. Spremićete obrok za kratko vrijeme, ali da li će u smrznutom povrću biti ista količina nutrijenata kao u svježem? Takođe, da li ćete moći da odolite iskušenju i da ne odaberete smrznutu picu, koja će biti spremna za par minuta, kiflice sa punjenjem ili lisnata testa? Slična pitanja je postavila Dženi Riko i savjetovala da kada god možete, birate svježe namirnice ili bar iz svog zamrzivača, kako biste lakše kontrolisali njihov rok, kao i način na koji su zamrznute.

Pjenaste kafe

“Izbjegavajte frapućino i slične proizvode, jer mnogi imaju čak i do 500 kalorija u sebi”, istakla je Dženi i naglasila da su u pitanju takozvane “prazne kalorije”, što situaciju čini još gorom. Nećete biti siti nakon što popijete pjenastu kafu, a niste unijeli ni pretjerano korisne materije u organizam, zato budite oprezni kada sljedeći put sednete u kafić ili stanete ispred aparata za kafu.

Granola štanglice

Granola štanglice i slični proizvodi koji su danas na tržištu izgledaju veoma zdravo, kao najbolji izbor za dijetalnu užinu, ali ipak, prema fitnes instruktorki, one su “varljiva opcija”.

– Mnogi misle da su to zdravi slatkiši, jer se tako predstavljaju u prodaji, ali ipak su na listi namirnica koje otežavaju mršavljenje, jer su bogate šećerom i imaju veliki broj kalorija, a povećaće vašu žudnju za dodatnim kalorijama – istakla je ona. Ako ste ljubitelj ovakvih užina ili ako ste često u pokretu, pa nemate vremena za nešto bolje, trudite se da dobro pročitate sastav ovih štanglica i odaberete onu sa najmanje šećera, a najviše proteina. Takođe, razmislite i o tome da kod kuće napravite domaću granolu.

Bezglutenske namirnice

– Bezglutenske namirnice se predstavljaju kao zdrava opcija, pa mnogi pomisle da će im one pomoći da smršaju, jer izgledaju veoma zdravo, ali one mogu da budu podmukli neprijatelji dijete, jer se često u njima nalaze emulgatori i štetne supstance – navela je Dženi.

Njen savjet je da ukoliko birate bezglutenske namirnice, dobro pratite etikete i da se trudite da kupujete samo proizvode koji nemaju dodatog šećera i trans masti, prenosi Mondo.

Ne propustite