U toku sjednica Predstavničkog doma PFBiH: Na dnevnom redu i neradna nedjelja

Vijesti
U toku sjednica Predstavničkog doma PFBiH: Na dnevnom redu i neradna nedjelja

Pred poslanicima će se naći i prijedlog Zakona o dopunama Zakona o radu, koji je na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike utvrdila Vlada FBiH i uputila u parlamentarnu proceduru na usvajanje po skraćenom postupku. 

Počela je 10. redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koja je kako je poznato, prekinuta 4. marta prije nego što je i usvojen dnevni red.

Na dnevnom redu je, između ostalog, Nacrtu Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojeg je predložila federalna Vlada. Njegovo usvajanje s posebnom pažnjom prate radnici zaposleni u sektoru trgovine, a prema ovom zakonskom rješenju nedjelja će biti neradna, a radnici neće raditi ni u dane praznika.

Pred poslanicima će se naći i prijedlog Zakona o dopunama Zakona o radu, koji je na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike utvrdila Vlada FBiH i uputila u parlamentarnu proceduru na usvajanje po skraćenom postupku. Ovim se omogućava rad redovnim, vanrednim i studentima koji studiraju na daljinu na privremenim i povremenim poslovima u trajanju do 180 dana tokom jedne kalendarske godine, s tim da su u tekst Zakona ugrađeni svi mehanizmi zaštite na radu što podrazumijeva da studenti ne smiju biti angažovani na poslovima povećanog rizika.

Kako se navodi u obrazloženju predloženog rješenja, student je dužan dostaviti odgovarajući dokaz, potvrdu ili uvjerenje o svom statusu, koju može izdati isključivo akreditovana visokoškolske ustanova kod koje studij pohađa redovno, vanredno, učenjem na daljinu ili kombinovanjem ova tri modela studiranja. Student koji zaključuje ugovor o privremenim i povremenim poslovima ne može biti mlađi od 18 niti stariji od 26 godina života. Pred poslanicima će se naći i Zakon o djelatnosti psihologa.

Tim povodom je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić izrazio nadanja da će biti usvojeni spomenuti zakoni, a posebno dopuna Zakona o radu kojom se dozvoljava rad studentima jer je važno da izmijenjeni zakon stupi na snagu prije početka raspusta kako bi studenti mogli regularno učestvovati na tržištu rada. Izmjena Zakona o radu kojom se dozvoljava rad studentima predstavlja značajan pomak u zaštiti prava studenata i regulisanju njihovih radnih odnosa, kao i doprinos razvoju zdrave ekonomije.

- Ovaj zakon će omogućiti zaštitu studenata na tržištu rada, definirajući njihova prava i obaveze, njihovu zaštitu na radu, kao i pravila koja se odnose na radne odnose tokom studiranja. Donošenjem ovog Zakona osigurat će se veća sigurnost i pravna zaštita za studente koji rade tokom školovanja, ali i omogućiti poslodavcima da lakše dolaze do rješenja u potrazi za radnicima, posebno za poslove koji ne zahtijevaju zapošljavanje na neodređeno vrijeme. To će svakako utjecati i na veće poštivanje prava iz radno - pravnih odnosa i samim tim doprinijeti smanjenju sive ekonomije i proporcionalno tome rastu zdrave ekonomije zasnovane na poštivanju prava i obaveza prema poslodavcima, radnicima i prema državi, kaže Delić.

Također, Zakon o djelatnosti psihologa svoju važnost pronalazi u unapređenju kvaliteta pružanja psiholoških usluga i zaštite korisnika tih usluga. Ovaj Zakon će postaviti jasne standarde i propise za obavljanje psihološke prakse, osiguravajući da samo kvalifikovani stručnjaci mogu pružati ove, za naše društvo, iznimno važne usluge. Regulisanjem djelatnosti psihologa također će se doprinijeti i podizanju svijesti o važnosti mentalnog zdravlja i smanjenju stigme povezane s traženjem psihološke pomoći, navedeno je u saopćenju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Ne propustite