NARODNA VJEROVANJA ZA LASTE KOJA MORATE ZNATI: Nikako ne dirajte gnijezdo, A EVO I ZAŠTO

Kiosk
NARODNA VJEROVANJA ZA LASTE KOJA MORATE ZNATI: Nikako ne dirajte gnijezdo, A EVO I ZAŠTO

Laste su ptice koje su oduvijek imale "ugled" u selima i iako jedna "ne čini proljeće", vrlo je toplo dočekana, jer je to još jedan znak lijepog vremena.

Ove ptice ne izbjegavaju ljude, čak se često i nastanjuju pod krovovima kuća, gdje ušuškaju svoje gnijezdo.

Kada bi se iz gnezda začuli prvi cvrkuti tek izleglih laščića, to se smatralo srećom, napretkom i bogatstvom u domu.

Stariji su vjerovali da laste donose unučiće. Kada se rodi dijete, u prvim nedeljama života nazivali bi ga "lašče", a kasnije, kada malo poraste, podizali bi ga i sve to činili dok ponegdje u blagoslovima pominju ovu pticu.

Vjeruje se da lastino gnijezdo ne treba dirati, ni premještati, pa čak ni kada su radovi na kući u toku. Dešavalo se da se majstorima daje strogo uputstvo da zaobilaze gnijezdo kada dođu da pomognu domaćinima u krečenju. Po vjerovanju, onaj ko bi pomjerao ili na bilo koji način oštetio gnijezdo, pratila bi ga nesreća.

Još jedno zanimljivo vjerovanje glasi da, ako lasta sleti na prozor, stići će pismo ili neka lijepa vijest. Ko je prvi put u godini vidi, treba odmah dodirnuti novac, ako želi finansijski napredak.

Kada laste nisko lete, vjeruje se da najavljuju kišu, što smatraju "logičnim", jer se tada i insekti povlače bliže zemlji.

Ukoliko se zapali pero laste, ali samo ono koje je samo opalo, a ne iščupano, tada se po verovanju olakšava porod. Lasta se, između ostalog, smatra i simbolom odane ljubavi, bračne vjernosti i brižljivog posvećenog roditeljstva, piše "Agroklub".

Zbog svih vjerovanja, lasta je ušla u mnoge basne, pjesme, kao i pripovjetke.

Ne propustite