Konaković svjetskim zvaničnicima: Podržite rezoluciju, sada je to potrebno više nego ikad

Vijesti
Konaković svjetskim zvaničnicima: Podržite rezoluciju, sada je to potrebno više nego ikad

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković uputio je poruku svim ministrima vanjskih poslova uoči odluke Generalne skupštine UN-a o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

On navodi da se genocid u Srebrenici desio u zaštićenoj zoni UN-a "tamo gdje nam je međunarodna zajednica garantovala sigurnost".

Dodaje da je presuda za genocid zvanična i ne može se na različite načine interpretirati.

"Oni koji to rade nemaju ljudskosti i apsolutno ne poštuju međunarodno pravo".

- Podsjećam da je genocid počinjen u julu 1995. godine u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija Srebrenica. Više od 8000 dječaka i muškaraca je brutalno pogubljeno, hiljade je prisilno raseljeno, cijele porodice uništene, njihovi domovi devastirani, zajednice razbijene, navodi Konaković.

Dodaje da je sudbina koja je zadesila Bošnjake, muslimane u „sigurnim zonama“ UN-a, uključujući enklave Srebrenica i Žepa, simbol neuspjelog obećanja i vjere u zaštitu međunarodne zajednice.

- Brojni počinioci privedeni su pravdi, a najgnusniji zločin - sistematsko ubijanje bošnjačkog stanovništva u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica - Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud su pravno priznali genocid, navodi Konaković između ostalog i dodaje da se nažalost još uvijek suočavamo sa poricanjem genocida i veličanjem ratnih zločinaca.

- Stoga moramo udružiti snage kako bismo eliminirali takve ideologije. Nacrt rezolucije koji će biti predstavljen 2. maja pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija prilika je da se obilježavanjem Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici učini stalnim dijelom kolektivnog sjećanja čovječanstva, poručuje Konaković.

Dodaje da nakon odluke da se 7. april proglasi Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Ruandi 2003. (koji je dalje izmijenjen 2018. kao Međunarodni dan sjećanja na genocidu nad Tutsiima 1994. u Ruandi), čvrsto uvjeren da će Generalna skupština UN-a na isti način, odrediti 11. juli kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine.

- Čvrsto vjerujem da će uspostavljanje ovog komemorativnog dana značajno doprinijeti miru i sigurnosti. Ova Rezolucija je takav pokušaj. Duboko smo zabrinuti što postoji nekoliko zemalja koje pokušavaju da sabotiraju usvajanje ove Rezolucije, osporavajući na taj način presude i kvalifikacije međunarodnih krivičnih sudova. Lideri onih nekoliko zemalja koji se protive obilježavanju komemoracije žrtvama genocida pokazuju nedostatak svijesti i ljudskog dostojanstva, namjerno podstičući nepovjerenje i tenzije, predstavljaju prijetnju pomirenju i regionalnom miru i sigurnosti, kaže Konaković.

Ministar vanjskih poslova BiH poziva da se na primjeru Srebrenice pokaže da svijet ima sposobnost da prepozna svoje greške, da se zajednice mogu obnoviti i da civilizacija ima snagu da preuzme odgovornost i poštovanje prema žrtvama.

- Zamolio bih za podršku vaše zemlje za proglašenje 11. jula za „Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine“. Usvajanje ove rezolucije ojačaće vjeru u institucije Ujedinjenih naroda. Svijetu to treba, nama je potrebno. Sada više nego ikad, zaključuje Konaković.

Ne propustite