Kako se pravilno kuha riba - samo joj dodajte 1 sastojak

Praktična žena
Kako se pravilno kuha riba - samo joj dodajte 1 sastojak

Kuhana riba će biti mnogo ukusnija ako u šerpu dodate tajni sastojak.

U toku posta riba često može da se nađe na trpezi, a kod nas se najčešće služi riječna riba. Nju možete da napravite pohovanu, prženu ili pečenu. Ipak, u primorskim mjestima češće se služi lešo riba, tj. ona koja se kuha.

Kuhana riba nije ukusna kao pečena ili pržena, pogotovo ako je rečna. Ovakvom termičkom obradom onda može da bude žilava i da ima neprijatan ukus.

Ipak, i riječnu ribu možete savršeno da skuhate i da je služite kao pravi gurmanski specijalitet. U šerpu treba da dodate jedan sastojak koji će joj poboljšati ukus, a ukloniće i neprijatan miris riječne ribe. Kada pripremate lešo ribu u šerpu sa vodom sipajte i 100-125 ml mlijeka. Dodavanjem ovog sastojka bićete sigurni da će kuhana riba biti mekana, a ne žilava.

Lešo riba je odlično rješenje kada se zdravo hranite, a možete da je služite sa krompir salatom ili dalmatinskim varivom.

Ne propustite