Ustavni sud Hrvatske: Milanović ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni premijer

Vijesti
Ustavni sud Hrvatske: Milanović ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni premijer

Ustavni sud Hrvatske održao je vanrednu sjednicu u vezi izbora i angažmana Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima kao neslužbenog kandidata za premijera te zemlje.

Predsjednik Ustavnog suda Hrvatske, Miroslv Šeparović, je nakon sjednice u obraćanju medijima kazao da je Zoran Milanović postupao mimo ustava te da ne može biti premijer.

“Ustavni sud utvrđuje da je politička stranka SDP postupala po upozorenju Ustavnog suda od 18. marta 2024. godine. Međutim, predsjednik Republike nakon početka izborne kampanje sve do njezinog završetka više je puta javno izjavio da neće poštivati upozorenja od 18. marta i kontinuirano ga je kršio svojim višekratno ponovljenim izjavama da on jeste u kampanji i to kao budući predsjednik Vlade, prezentirajući pritom politički program i članove svoje buduće vlade. Dakle, iako nije podnio ostavku na dužnost predsjednika Republike Hrvatske, nastupao je kao budući kandidat predsjednika Vlade”, rekao je Šeparović.

Istaknuo je da je Ustav iznad svih te da predsjednik ne može istovremeno biti i kandidat za mandatara za sastav vlade jer se te dvije pozicije međusobno isključuju.

“Predsjednik Republike Hrvatske je na vrijeme upozoren da podnese ostavku ako se želi kandidrati na izborima. Sad je gotovo. Ne može više biti mandatar za sastav vlade, a ako bi takav mandat dobio, Ustavni sud bi donio posebnu odluku. Sam se doveo u poziciju da ne može biti mandatar. Po potrebi će o tome Ustavni sud donijeti posebnu odluku”, poručio je.

Dodao je da svako drugačije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni poredak i vladavinu prava.

Ne propustite