NEODOLJIVO UKUSNE: Lazanje s paradajzom lako se pripremaju, a tražiće se komad više
Ukoliko želite dašak italijanske kuhinje na svom stolu isprobajte lazanje sa paradajzom.
Ovo je jednostavno jelo za cijelu porodicu, a na stolu će biti za manje od dva sata.
Sastojci
- kore za lazanje 500 g
Za bešamel sos:
- maslac 50 g
- brašno 50 g
- mlijeko 750 ml
- so po ukusu
- muskatni oras po ukusu
Za sos od paradajza i mrkve:
- crni luk 1 glavica
- maslinovo ulje malo
- bijeli luk 1 čen
- celer 200 g
- paradajz 300 g
- mrkva 2 komada
- tvrdi sir 100 g
- origano 1 kašičica
- biber po ukusu
- peršun malo
Priprema:
Za bešamel sos napravite svijetlu zapršku od maslaca i brašna, dodajte mlijeko i kuvajte miješajući oko pet minuta. Začinite solju i muskatnim orasom. Za sos od paradajza propržite nasjeckani luk na malo maslinovog ulja. Dodajte sitno narendan celer i mrkvu, usitnjeni čen bijelog luka i dinstajte nalivajući vodom. Kad sve omekša, dodajte paradajz i začinite. Kuvajte još pola sata na blagoj temperaturi. Slažite lazanje u vatrostalnu posudu, pa na svaki red rasporedite bešamel, sos od paradajza i narendani sir. Pecite 30–40 minuta na 150 stepeni, pše ŽenaBlic.