NEODOLJIVO UKUSNE: Lazanje s paradajzom lako se pripremaju, a tražiće se komad više

Vijesti
NEODOLJIVO UKUSNE: Lazanje s paradajzom lako se pripremaju, a tražiće se komad više

Ukoliko želite dašak italijanske kuhinje na svom stolu isprobajte lazanje sa paradajzom.

Ovo je jednostavno jelo za cijelu porodicu, a na stolu će biti za manje od dva sata.

Sastojci

  • kore za lazanje 500 g

Za bešamel sos:

  • maslac 50 g
  • brašno 50 g
  • mlijeko 750 ml
  • so po ukusu
  • muskatni oras po ukusu

Za sos od paradajza i mrkve:

  • crni luk 1 glavica
  • maslinovo ulje malo
  • bijeli luk 1 čen
  • celer 200 g
  • paradajz 300 g
  • mrkva 2 komada
  • tvrdi sir 100 g
  • origano 1 kašičica
  • biber po ukusu
  • peršun malo

Priprema:

Za bešamel sos napravite svijetlu zapršku od maslaca i brašna, dodajte mlijeko i kuvajte miješajući oko pet minuta. Začinite solju i muskatnim orasom. Za sos od paradajza propržite nasjeckani luk na malo maslinovog ulja. Dodajte sitno narendan celer i mrkvu, usitnjeni čen bijelog luka i dinstajte nalivajući vodom. Kad sve omekša, dodajte paradajz i začinite. Kuvajte još pola sata na blagoj temperaturi. Slažite lazanje u vatrostalnu posudu, pa na svaki red rasporedite bešamel, sos od paradajza i narendani sir. Pecite 30–40 minuta na 150 stepeni, pše ŽenaBlic.

Ne propustite