OVAKO U TURSKOJ PRAVE PITU: Nije masna kao kupovna i gotova je za 15 minuta (RECEPT)

Praktična žena
OVAKO U TURSKOJ PRAVE PITU: Nije masna kao kupovna i gotova je za 15 minuta (RECEPT)

Postoje brojni načini za pravljenje bureka, a jedan od najboljih recepata predstavila je popularna influenserka iz Turske Aysenur Altan.

Na svom YouTube kanalu objasnila je kako Turci pripremaju mnogima najdraže jelo.

Zanimljiva je činjenica da ga ona priprema u tiganju, kao i to da nije mastan kao onaj iz pekare.

Također, ako se odlučite da napravite burek po ovom receptu, može biti gotov za 15 minuta.

Sastojci:

  • kore za pitu
  • 1 jaje
  • 1/3 šoljica mlijeka
  • 1/3 šoljica biljnog ulja + još za pečenje
  • 200 g feta sira ili sitnog sira
  • 1 kašičica nasjeckanog peršuna

Priprema:

Prvo dobro promiješajte sir i peršun, a po želji možete dodati i malo mocarele u sir. Umutite jaje pa mu dodajte mlijeko i biljno ulje, dodajte mješavinu sira i peršuna i to sve pomiješajte.

Nauljite tiganj pa ređajte kore po njegovim rubovima tako da do pola prekrivaju dno tiganja. Dio pripremljenog fila nanesite kašikom preko kore, tj. preko dna tiganja. Zatim kidajte i gužvajte kore i umačite ih u fil, tako da se dobro navlaže pa rasporedite po tiganju. Zatim preklapajte burek djelovima kora koji vise preko ivice tiganja i mažite filom. Na kraju prelijte ostatkom fila.

Poklopite tiganj i pecite dok burek ne porumeni pa okrenite i pecite još malo. Zatim ga poslužite i nemojte zaboraviti na hladan jogurt.

Ne propustite