Znate li šta znače oznake EDT i EDP na parfemima? Evo kako da izaberete najdugotrajniji miris

Praktična žena
Znate li šta znače oznake EDT i EDP na parfemima? Evo kako da izaberete najdugotrajniji miris

Ukoliko vas i dalje zbunjuju ove oznake kada birate parfem, evo o čemu se radi i kako da kupite najdugotrajniji miris.

Na svakom parfemu nalaze se oznake EDT i EDP, koje dosta govore o kvalitetu mirisa. Razlika u oznakama je važna, a one su zapravo skraćenice od naziva za parfem, Eau de Parfum (EDP) i za toaletnu vodu, Eau de Toilette (EDT).

Oznakama se pravi razlika između toaletne i parfemske vode, koje se razlikuju po koncentraciji mirisa. Mnogi ove oznake ne povezuju s time, a iako je jasno da je parfem intenzivniji, dosta o tome govore i sljedeći brojevi.

Kako je objasnila stručnjakinja za parfeme, u toaletnim vodama koncentracija mirisa je između osam i 12 posto, dok je u parfemskim vodama ta koncentracija između 12 i 18 procenata. Dodala je da ta koncentracija može varirati od brenda do brenda, ali bez obzira na tačan broj, koncentracija mirisa će uvek biti veća kod parfema.

Jača koncentracija znači i duže trajanje mirisa i veću aromatičnost.

Stručnjakinja je napomenula da je toaletna voda često blaža i svježija, dok je parfemska dugotrajnija i bogatija. Za dnevne prilike preporučuje toaletne vode, dok su parfemi prema njenom mišljenju rezervisani za veće i posebne prilike.

U obzir treba uzeti i temperaturu, kao i doba godine. Vlažnoj klimi više odgovara toaletna voda, dok je za hladnije vreme prikladnija ona parfemska. Omiljeni miris treba da prati vaš životni stil, doba godine i priliku, prenosi Super žena.

Ne propustite