Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Odbijeni svi zaključci

Vijesti
Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Odbijeni svi zaključci

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odbacio je danas ukupno 18 zaključaka u vezi sa trenutnom političkom situacijom u institucijama BiH, koje su predlagali poslanici SNSD-a, HDZ-a i NES-a.

“Predstavnički dom BiH proglašava ništavnim, nedozvoljenim i pravno neobavezujućim odluke Kristijana Šmita i obavezuje institucije BiH da ih ne primjenjuje”. Tako glasi prvi od 10 zaključaka koje je Klub poslanika SNSD predložio za hitnu sjednicu Predstavničkog doma, a koji su odbijeni. Zaključke pročitajte ovdje.

Protiv su glasali poslanici Trojke i HDZ-a, dok poslanici SDS-a i PDP-a nisu prisustvovali glasanju. Od ukupno 33 prisutnih, sedam je glasalo za, 22 protiv i četiri poslanika su bila suzdržana.

Iz SDA su uoči same sjednice rekli da e ovim zaključcima derogoira PS BiH i pitaju šta je bio cilj ovih zaključaka osim da se “ode u Banjaluku i kaže da Predstavnički dom nije ništa usvojio”.

Podršku nije dobio ni zahtjev poslanika Kluba HDZ-a Predraga Kožula koji je tražio da Predstavnički dom od Vijeća ministara BiH zahtijeva da hitno, a najkasnije u roku od sedam dana, u parlamentarnu proceduru uputi prijedlog zakona o imjenama i dopunamam Izbornog zakona BiH.

Danas nisu podržana ni tri zaključka poslanika NES-a Jasmina Emrića, kao ni četiri poslanika Šemsudina Mehmedovića.

Sjednica je bila popraćena burnom raspravom, a neki poslanici su kazali i kako ih sve podsjeća na “početak 90-ih”.

Ne propustite