Bacate li i vi koru od narandže? Kada čujete za šta je sve korisna, to više nikada nećete napraviti

Kiosk
Bacate li i vi koru od narandže? Kada čujete za šta je sve korisna, to više nikada nećete napraviti

Često lakomisleno iz doma bacamo neke stvari za koje ne znamo koliko su korisne. Takva je svakako kora od narandže, odnosno prah koji se dobiva usitnjavanjem dehidriranih kora, a koji je važni sastojak preparata za njegu kože.

Važno je znati da narandžina kora sadrži tri puta više vitamina C nego plod, ali i više vlakana, kalcija, vitamina A… Bogata je raznim biljnim spojevima koji imaju antioksidativna i protuupalna svojstva.

Učinkovito i nježno čisti kožu, a budući da ima moć skupljanja pora i kontrole masnoća, posebno se pokazala korisnim za osobe s masnom kožom jer s nje “skida” višak sebuma, piše Krstarica.

Osim toga, prah od narandžine kore izvrstan je za prirodni piling, jer ima blago zrnastu teksturu. Može pomoći u odčepljenju i pročišćavanju pora, čineći površinu kože glatkijom.

Puder od narandžine kore, prepun vitamina C, izvrsno je sredstvo za uklanjanje pigmentacije. Koristi se i kao blago sredstvo za izbjeljivanje. Njegovom redovitom upotrebom posvijetlit ćete sve tragove pigmentacije, mrlje i ožiljke od akni.

Kontrolira sebum, odnosno njegovu proizvodnju na koži, čime se smanjuje mogućnost pojave akni i mitesera. Stoga postaje neophodan sastojak rutine njege svake osobe s masnom kožom.

Puder od naradžine kore ima svojstva protiv starenja. Sadrži kemijske spojeve (limonen, linalol, citronelol…) koji mu daju antioksidativna svojstva, što ga čini odličnim sredstvom za usporavanje i sprječavanje starenja. Osim toga, poboljšava cirkulaciju krvi i povećava proizvodnju kolagena, dajući koži mladenački izgled i sjaj.

Prema tome, kada sljedeći put poželite baciti narandžinu koru, posebno onu neprskanu u netretiranu, sjetite se čemu može poslužiti i zašto ona zaslužuje važno mjesto u vašoj svakodnevnoj rutini.

Ne propustite