Zašto vaše orhideje brzo propadaju? Rješenje je jednostavnije nego što mislite, samo uradite ovo

Praktična žena
Zašto vaše orhideje brzo propadaju? Rješenje je jednostavnije nego što mislite, samo uradite ovo

Iako su ovi egzotični cvjetovi prelijepi, zahtjevaju posebnu pažnju koju većina ljudi često zanemaruje. Dok se obično fokusiramo na svetlost, vodu i tečnosti za cvjetanje, postoji jedna suptilna greška koju mnogi prave, a može biti presudna za zdravlje vaše orhideje.

Jeste li ikada razmišljali o saksijama u kojima držite svoje orhideje? To je veoma važan faktor koji može uticati na opstanak ovih divnih cvjetova. Često se orhideje nalaze u ukrasnim saksijama, ali to može biti prva greška. Umjesto toga, preporučuje se da orhideje ostanu u svojim originalnim plastičnim saksijama i da se te saksije stave u providne posude, idealno od stakla.

Zašto je ovo tako važno? Svjetlost nije samo bitna za lišće i cvijet, već i za korijenje. Providne saksije omogućavaju korenu da dobije neophodnu svjetlost, što je ključno za zdravlje orhideje. Važno je i osigurati dobar protok vazduha između originalne i nove saksije kako bi se spriječilo truljenje korena.

Zato, sljedeći put kada se brinete o svojim orhidejama, ne zaboravite na ovaj ključni detalj koji može napraviti veliku razliku u njihovom opstanku.

Ne propustite