Damir Škaro mora u zatvor: Osuđen na dvije i po godine zatvora zbog silovanja

Vijesti
Damir Škaro mora u zatvor: Osuđen na dvije i po godine zatvora zbog silovanja

Visoki kazneni sud potvrdio je Damiru Škari (65) presudu od dvije i pol godine zatvora.

Nekadašnji zastupnik HDZ-a i bronzani olimpijac iz 1988. godine osuđen je na velikogoričkom Županijskom sudu 29. marta. Visoki kazneni sud potvrdio je prvostepenu presudu Županijskog suda u Velikoj Gorici, javlja Index.

On je krajem marta prošle godine osuđen na dvije i pol godine zatvora zbog silovanja i spolnog uznemiravanja zaposlenice autokluba. Uz zatvorsku kaznu, Škaro će morati platiti 3787 eura troškova suda i vještačenja, a u kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od početka septembra do kraja oktobra 2019. godine.

Podsjetimo, prijavu protiv Škare za silovanje podnijela je ljekarka nakon što joj je zaposlenica Autokluba Siget ispričala da ju je početkom augusta 2019. godine seksualno napastovao u prostorijama autokluba. Žena je i svjedočila detaljno opisavši seksualno zlostavljanje.

Ispričala je da ju je Škaro desnom rukom primio oko struka, nabio na sebe i lijevu ruku joj gurnuo u grudnjak. U jednom se trenutku, ispričala je, uspjela iščupati i rekla mu da stane.

No, nije ju poslušao.

"Jednu ruku mi je stavio na leđa, a drugu mi je zavukao ispod haljine. Molila sam ga da prestane, a on je rekao da će raditi šta želi, da će me baciti na krevet u sobi i silovati", ispričala je žena.

Nije se mogla osloboditi, a Škaro joj je tada počeo gurati ruku u spolovilo, ispričala je. Dodala je da ju je nakon svega Škaro pokušao posjesti i pitao je može li joj se izviniti, na šta mu je ona rekla da za to nema izvinjenja. Škarin prijatelj nudio joj je 80 hiljada eura da šuti o svemu.

Optužnica protiv Škare podnesena je krajem novembra iste godine.

"Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici podiglo je optužnicu protiv 60-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog počinjenja kaznenog djela spolnog uznemiravanja iz članka 156. stavak 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela silovanja iz članka 153. stavak 1. svezi članka 152. stavak 1. KZ-a. (28. 11. 2019.)

Okrivljenog 60-godišnjaka tereti se da je tokom juna 2019. godine i do 9. augusta 2019. počinio navedena kaznena djela na štetu zaposlenice", saopćio je DORH.

"Tokom mjeseca juna 2019. godine do 9. augusta 2019. godine kao predsjednik Autokluba "Siget" u Zagrebu, Siget 17, svojoj zaposlenici, u prostorijama Autokluba "Siget" prilazio na način da ju je dirao po stražnjici i nogama čemu se ista protivila, govorio joj da je frigidna, te dana 10. augusta 2019. godine oko 13 sati u Zagrebu, u prostorijama Autokluba "Siget", Siget 17, u svom uredu, prišao joj, desnom rukom primio ju oko struka, a lijevu ruku gurnuo joj u grudnjak i primio za bradavicu čemu se ista opirala pokušavajući ga odgurnuti, nakon čega joj je obje ruke savinuo na leđa držeći joj ruke svojom desnom rukom dok je lijevu ruku zavukao ispod njene haljine i prstima penetrirao u njeno spolovilo", pisalo je u optužnici.

HDZ je nakon razotkrivanja slučaja protiv Škare pred časnim sudom zagrebačke organizacije HDZ-a pokrenuo disciplinski postupak.

Ne propustite