DOMAĆI SOK OD ZOVE: Od 40 cvjetova će vam izaći oko 7 l SIRUPA koji hladi i krpi i dušu i tijelo

Kiosk
DOMAĆI SOK OD ZOVE: Od 40 cvjetova će vam izaći oko 7 l SIRUPA koji hladi i krpi i dušu i tijelo

Domaći sokovi su nešto najbolje čime možete okrepiti tijelo tokom ljetnjih vrućina. Sirup od zove rastvoren sa kiselom ili običnom vodom koja je hladna predstavlja pravi raj za sva vaša čula.

Njega najviše ljudi piju tokom toplih letnjih dana, jer ima osvežavajuću notu i blagog je ukusa. Ukoliko i vi volite miris i ukus zove i jedva čekate proleće da ovaj fantastični napitak napravite u sopstvenoj režiji spremite se jer stiže recept koji je isproban i siguran.

Za pripremu ovog sjajnog soka vam ne treba mnogo umeća, ali je važno da se potrudite i pronađete cvjetove zove u prirodi, po mogućstvu u nekom dijelu koji nije izložen prašini i koji je čist.

Potrebno vam je;

40 većih cvjetova zove
5 limuntusa
4 kg šećera

Priprema:

Naberite 40 većih listova cvijeta zove, pa ih blago sperite pod mlazom tekuće vode kako biste uklonili ako ima na njima neka bubica ili nečistoća. Uvijek birajte mjesto koje je daleko od puta gde nema prašine ili nekih isparenja koja mogu da naškode ljudskom zdravlju.

Nakon što ste ih oprali stavite u dublji sud i pospite limuntusom, pa sipajte 4 l vode i ostavite da stoji 24 sata. Ono što je važno jeste da odozgo stavite neki tanjir kako bi sva zova bila ispod vode, da ne pocrni. Poklopite posudu i stavite preko noći.

Nakon 24 sata cvjetove izvadite iz vode i procijedite prvo na cediljku, a zatim na gazu koju možete kupiti sterilnu u apotekama.

U tečnost dodajte šećer i izmiješajte. Mešajte povremeno sve dok se šećer ne istopi u potpunosti. Kad se šećer istopi sok sipajte u flaše i stavite u frižider.

Pošto u njega ne ide nikakav konzervans sok se mora brzo potrošiti. Od ove mjere dobije se oko 6,7 l sirupa, pa ako ne možete sve da popijete za nekoliko dana možete da ga stavite u zamrzivač (moraju da budu plastične flaše, ne puniti do kraja) i vaditi flašu po flašu kako ga trošite.

(Glossy.rs)

Ne propustite