Reagujte bez panike: neobične pojave kod vaših beba

Mame i bebe
Reagujte bez panike: neobične pojave kod vaših beba
Može se desiti da budete iznenađeni izgledom vaš bebe koja je tek pristigla na svijet. Obzirom na to javiti će se određene brige. Neke od tih pojava su sasvim normalne i samim tim nije potrebno da tražite pomoć ljekara. Kako biste bili pošteđeni bespotrebne brige u nastavku možete pročitati koju su to pojave uobičajne i ne zahtijevaju da se dodatno uznemiravate.

Može se desiti da budete iznenađeni izgledom vaš bebe koja je tek pristigla na svijet. Obzirom na to  javiti će se određene brige. Neke od tih pojava su sasvim normalne i samim tim nije potrebno da tražite pomoć ljekara.  Kako biste bili pošteđeni bespotrebne brige u nastavku možete pročitati koju su to pojave uobičajne i ne zahtijevaju da se dodatno uznemiravate.

Ima kožu prekrivenu bijelim, masnim flekama (vernix)

Većina prijevremeno rođenih beba su prekrivene bijelom masnom supstancom, pod nazivom verniks. Njen osnovni zadatak jeste da štiti delikatnu kožu dok se nalazi u amnionskoj tečnosti. Kod beba koje se rode na vrijeme ili poslije termina, ostaci ove supstance mogu da se nađu u predjelu vrata, prepona i ispod pazuha.

Ima zašiljen ili pomalo deformisan oblik glave

Ukoliko uzmemo u obzir skučenost kanala kroz koji je beba tokom porođaja morala da prođe, onda ne treba da čudi činjenica da joj je oblik glave pomalo “deformisan”.  Zašiljen oblik glave nije rijetka pojava kod tek rođenih beba. Nakon samo dvije nedelje, lobanja bi trebalo da izgleda normalno. Sigurno ćete primjetiti i dvije mekane zone na glavi – one se nazivaju fontanele. Njihova uloga je bila da se prilikom porođaja lobanji omogući da se dovoljno skupi kako bi prošla kroz grlić materice. One će se izgubiti u toku prve godine života.

Beba puno spava

Prvih dana po dolasku kući iz porodilišta, vaša beba će najviše vremena da provodi u spavanju. Buditi će se samo za obroke. Ona je još uvijek “umorna” – porođaj je maratonski događaj kako za vas, tako i za novorođenče. Umjesto da brinete, iskoristite priliku da dok beba skuplja energiju – isto učinite i vi!

Smije se

Iako stručnjaci tvrde da beba počinje da se smije tek nakon navršenih šest nedelja, mnogi novopečeni roditelji bi “mogli da se zakunu” kako im se njihova beba nasmijala samo nekoliko dana, ili čak samo nekoliko sati nakon rođenja. Njihovoj tvrdnji ide u prilog i nova ultrazvučna tehnologija, sa snimcima na kojima se vide bebe kako se “smiju” u maminom stomaku.

Ima mnogo dlačica

Neke bebe, a naročito one rođene prije vremena, mogu da budu pokrivene finim, paperjastim dlačicama, koje se nazivaju lunago. Ovo nije razlog zbog koga bi trebalo brinuti, jer će  dlačice vremenom da se izgube.

Ima zube

Iako većina beba prve zubiće dobije nakon navršenih šest meseci, događa se da neke bebe već nakon rođenja počinju da “škrguću”, ili imaju dva “vidna” zuba. Ovo zaista nije nešto zbog čega treba biti zabrinut.

Trzanje

Može se dogoditi da se beba trza u snu, što je znak da se njen nervni sistem razvija. Ukoliko se trza kada je iznenada pomjerite ili dotaknete – to je, zapravo, zbog takozvanog Moroovog refleksa (uslovni refleks pri rođenju, kasnije se gubi).

 Žuta koža (žutica)

Može se reći da je ovo česta pojava kod novorođenih beba. Naime, beba dolazi na svijet sa uvećanim brojem crvenih krvnih zrnaca u odnosu na njene potrebe. Ta zrnca se, ubrzo nakon djetetovog rođenja “razbijaju”, oslobađajući pritom pigment bilirubin, zbog kojeg koža postaje žuta. Ovaj oblik žutice se naziva fiziološka, i obično nestaje do kraja prve nedelje, bez ikakvog tretmana. U ozbiljnijim slučajevima, beba može da bude podvrgnuta fototerapiji kako bi se podstaklo “razbijanje” bilirubina.

 Natečene genitalije

Rast hormona u organizmu majke neposredno prije porođaja može da kod bebe izazove oticanje genitalija. Nekada se čak dešava da se iz bradavica djeteta luči mlijeko – kod dječaka isto kao i kod djevojčica. Uzrok tome je povećano lučenje hormona u tijelu majke, koji su preko placente (posteljice) dospjeli do bebe.

Crna stolica

Bebina prva stolica može da bude veoma čudna. Odmah nakon rođenja, beba izlučuje tamnu supstancu, nalik katranu, koja se zove mekonijum (ona se nalazila u bebinom stomaku dok još nije došla na svijet).

Dugački nokte

Nokti novorođene bebe mogu da budu iznenađujuće dugi, naročito kod onih koje se rađaju nakon predviđenog termina. Nokte je potrebno skratiti kako se beba ne bi ogrebala.

Izvor fotografije:yumama.com

Ne propustite