PRAVITE VELIKE GREŠKE I ZBOG TOGA VAM LJUBIČICE NE CVJETAJU: Ove stvari OBAVEZNO IZBJEGAVAJTE

Praktična žena
PRAVITE VELIKE GREŠKE I ZBOG TOGA VAM LJUBIČICE NE CVJETAJU: Ove stvari OBAVEZNO IZBJEGAVAJTE

Cvijeće je sastavni dio svake kuće koji ulepšava prostor, a i prečišćava vazduh. Neke biljke su više, a neke manje zahtjevne, ali uz par trikova možete ih održavati lako.

Evo trikova kako da sačuvate svoje ljubičice.

Izbjegavanjem ovih grešaka i pružanjem ljubičicama pravih uslova za rast, možete im pomoći da lijepo cvjetaju.

Važno je obratiti pažnju na posebne potrebe vaših ljubičastih biljaka kako bi bile srećne i zdrave. Uverite se da imaju dovoljno sunčeve svetlosti, zalijte ih pravilno, koristite dobro kvalitetno zemljište i zaštitite ih od štetočina. Redovno đubrenje takođe može podstaći zdrav rast i cvetanje.

Takođe, budite sigurni da ljubičicama date dovoljno prostora za rast i širenje, jer gužva može dovesti do lošeg rasta i manje cvetova. Prateći ove savete i obraćajući pažnju na svoje biljke, možete im pomoći da lepo cvetaju.

Nedostatak sunčeve svjetlosti

Ljubičicama je potrebno najmanje nekoliko sati indirektne sunčeve svetlosti svakog dana da bi cvetale. Ako ne dobiju dovoljno svetlosti, možda neće cvetati.

Prekomjerno zalivanje

Ljubičice su sklone truleži korena ako se prekomerno zalivaju, pa je važno pustiti da se zemlja osuši između zalivanja.

Loš kvalitet zemljišta

Ljubičice preferiraju dobro drenirano zemljište bogato hranljivim materijama. Ako je zemljište lošeg kvaliteta, biljke možda neće dobiti hranljive materije koje su im potrebne za cvetanje.

Invazija štetočina

Štetočine kao što su lisne uši i tripsi mogu oštetiti biljke ljubičice i sprečiti ih da cvetaju.

Nedostatak đubrenja

Ljubičice imaju koristi od redovnog đubrenja, posebno kada aktivno rastu i proizvode cveće. Bez dovoljno hranljivih materija, možda neće cvetati.

Prenatrpane saksije

Ljubičicama je potreban prostor za rast i širenje. Ako su u skučenom prostoru, možda neće dobiti dovoljno svetlosti i hranljivih materija, što ih može sprečiti da cvetaju.

Ne propustite