BHMeteo najavio zahlađenje i snijeg: "Odbrojavamo zadnje sate ovako vrelog aprilskog vremena"

Vijesti
BHMeteo najavio zahlađenje i snijeg: "Odbrojavamo zadnje sate ovako vrelog aprilskog vremena"

Odbrojavamo zadnje sate ovako vrelog aprilskog vremena. Sutra nagla promjena vremena donosi kišu, pljuskove lokalno praćene grmljavinom te osjetni pad temperatura sa kojim ulazimo u jedan duži period svježijeg i nestabilnog vremena, najavili su meteorolozi sa stranice BHMeteo.

"Sa trenutnih ljetnih temperatura, sutra naveče izvještavat ćemo o snijegu najprije u višim krajevima Krajine, a do jutarnjih sati srijede i širom planinskih krajeva ostatka zemlje. U nizinama generalno bez snijega, ali uz lokalno jače padavine kratkotrajno pahuljenje može iznenaditi ponekog u nizinama Krajine, centralne i istočne Bosne.

U srijedu za oko 20°C niže temperature u odnosu na današnje. To sve govori o jačini nadolazeće promjene vremena. Ukoliko ste neraspoloženi, mrzovoljni sve je to očekivano, jer i da smo od čelika ovakve oscilacije ostavljaju posljedice", navode.

U utorak, dan započinjemo uz stabilno, vrlo toplo i lokalno vjetrovito vrijeme, obzirom da bi idalje puhao pojačan južni i jugozapadni vjetar. U ranim poslijepodnevnim satima vrijeme se mijenja. Jače naoblačenje uz lokalno kišu, pljuskove ali i rijeđe vremenske nepogode uz sitan led i olujni vjetar zahvatit će najprije sjever i sjeveroistok Bosne. Temperature će u samo nekoliko sati sa ljetnih 25-27°C pasti na oko 10°C.

"Fronta će zatim napredovati prema jugu zahvatajuci postepeno i ostatak zemlje u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima. Donosi kišu, zahlađenje te prolazno jak sjeverac. Uz dalji pad temperatura kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg u brdsko-planinskim krajevima Krajine, već oko 20-21h.

U noći na srijedu i u srijedu ujutru osjetno zahlađenje i padavine zahvataju i preostali južni dio zemlje.

U srijedu prohladno i svježe, više jesenje vrijeme uz kišu te snijeg u brdsko-planinskim krajevima. Na višim planinama zapadne i centralne Bosne može pasti i preko 10 cm snijega. A okvirna količina padavina u mnogim krajevima od 10 do 30 l/m2, lokalno do 50 l/m2.

Nestabilno i svježe ostaje i danima iza srijede, a ukoliko dođe do "pucanja" naoblake u večernjim satima prijeti mraz, o kome će se više govoriti u narednim prognozama", navode iz BHMeteo.

Ne propustite