Otkrijte tajnu dobivanja slatkog omiljenog voća: Stavite samo 2 kašike ovog sastojka po grmu

Kiosk
Otkrijte tajnu dobivanja slatkog omiljenog voća: Stavite samo 2 kašike ovog sastojka po grmu

Ribiz je voće bogato vitaminom C i visokovrijedan prirodni antioksidans koji je uz to sve i jako ukusan. Ako uzgajate ribizle u svom vrtu, evo nešto korisno za vas. Na YouTubeu ima odličan savjet koju prehranu trebaju dobiti.

Jeste li znali da je za ribizle odlično koristiti krompirov škrob? To je uglavnom zbog činjenice da je krompirov škrob bogat kalijem, koji je neophodan za rast ribiza. Gnojidba krompirovim škrobom u rano proljeće osigurat će dovoljno hranjivih tvari da plodovi budu slađi.

Oko korijena svakog grma pospite 2 kašike krompirovog škroba ili pripremite tekuće gnojivo. Tekuće gnojivo pripremate tako da dobro pomiješate 2 kašike škroba u 3 litre vode. Ovom vodom prelijte grmlje.

Za još bolje rezultate možete koristiti gnojidbu škrobom i pepelom.To je jeftino i izvrsno rješenje. Škrob i pepeo potiču rast grana. Bobice nakon takve gnojidbe bit će velike i slatke.

Šta napraviti? Razrijedite 200-300 g krompirovog škroba u 3 litre vode. Kuhajte na laganoj vatri. Zatim pažljivo razrijedite s 10 litara vode. Prirodno i učinkovito gnojivo je spremno! Otopinu pepela upotrijebite čim plodovi počnu sazrijevati, jer tada im je najviše potreban kalij, fosfor i magnezij.

Još jedan koristan recept je: pomiješajte 3 litre čaše pepela s kantom vode, promiješajte i ostavite da stoji 2 dana. Zatim otopinu razrijedite toplom vodom u omjeru 1:10. Ulijte 2-4 kante za svaki grm. Otopinu pepela možete koristiti i na grmovima maline i drugim bobicama nakon berbe. Tako ćete postaviti temelje za bogat urod u budućnosti, piše Dom i dizajn.

Ne propustite