KOROV KOJI RASTE KROZ ŠLJUNAK MOŽETE UKLONITI U 24 SATA! Potrebna su vam samo 2 sastojka

Praktična žena
KOROV KOJI RASTE KROZ ŠLJUNAK MOŽETE UKLONITI U 24 SATA! Potrebna su vam samo 2 sastojka

Korov koji se pojavljuje na šljunkovitim površinama i dvorištima varira od travnatih do drvenastih korova.

Kako se otarasiti korova u šljunku?

Nikada se nećete potpuno otarasiti korova jer se njihovo seme može širiti vazduhom ili pticama i insektima. Ako ima prljavštine, vlage i sunca, korov će brzo klijati. Međutim, postoje načini da se korov ukloni kada se pojavi tako da brzo uvene.

Na Fejsbuk stranici sa savjetima i trikovima za baštovanstvo, jedna žena je podijelila metod uklanjanja korova za koji je ranije čula i postigla je odlične rezultate nakon što ga je sama isprobala.

Umjesto da koristi hemijsko sredstvo za suzbijanje korova kupljen u prodavnici, Trudi je koristila dva prirodna proizvoda koja imate u svom domu, so i ključalu vodu. Napisala je: „Neko je ovdje rekao o uklanjanju šljunkovitog korova ključalom slanom vodom i da – za manje od 24 sata korov uvene, samo sam htjela da objavim“.

Trudi je dodala da je ovo savršeno za šljunkovite prilazne puteve i terase, ali ne i za korov u blizini cvijeća ili trave.

Sa 40 godina iskustva u bašti, stručnjaci iz John French Landscape Design-a takođe preporučuju upotrebu soli i ključale vode kao načina da se ubije korov koji se pojavljuje između šljunka i dvorišta.

Oni su objasnili: „So je najefikasnija kao herbicid kada se pomiješa sa vodom. Preporučena jačina mješavine slane vode zavisi od toga gdje planirate da iskoristite herbicid. Ako stavita so na oblast gdje dugoročno zdravlje zemljišta nije pitanje, može se napraviti mnogo jača mešavina, na primjer dva prema jedan ili tri prema jedan.“

Ova količina soli će definitivno uticati na pH nivoe zemljišta tokom vremena i može dovesti do toga da ono postane sterilno. Rastvore slane vode treba nanositi direktno na listove korova. Izbjegavajte natapanje korijena smjesom da biste zaštitili okolno zemljište. Slanu vodu možete staviti pomoću boce sa raspršivačem ili je možete sipati iz posude. Ako u blizini ima drugih biljaka, obilno ih zalijte nakon nanošenja herbicida na korov da biste isprali svu slanu vodu koja je prodrla u okolno zemljište.

Kada je riječ o upotrebi alkoholnog sirćeta na korov, stručnjaci su vidjeli da se vremenom pokazalo da je sam po sebi neefikasan. Međutim, kada se pomiješa sa solju i vodom, sirće može da osigura dobru kontrolu korova. Kao i kod mješavine soli i vode, sirće se mora primjenjivati pažljivo jer može da promijeni pH ravnotežu zemljišta tokom vremena – utičući na rast budućih biljaka, piše Exspress.

Ne propustite