CVIJEĆE KOJE PRIVLAČI BOGATSTVO I BLAGOSTANJE: Savršen ukras za svaki balkon, od proljeća do jeseni

Praktična žena
CVIJEĆE KOJE PRIVLAČI BOGATSTVO I BLAGOSTANJE: Savršen ukras za svaki balkon, od proljeća do jeseni

Begonija je biljka koja donosi pozitivne vibracije u vaš dom. Zato je nabavite već sada, i svaki dan uživajte u pogledu na nju

Prema narodnom vjerovanju, Begonija će pomoći u oporavku od bolesti i pomaže zdravlju starijih osoba. Predstavlja želju za produženjem života osobi koja ju je dobila na poklon.

Postoji više hiljada vrsta begonija i još nekoliko varijeteta. Po građi korena, dijele se na rizomske, gomoljaste i begonije sa vlaknastim korijenom.

Rizomi su debeli, mesnati izdanci koji u sebi skupljaju hranljive materije i vodu, koje biljka koristi u vrijeme suše. Ove biljke karakterišu lijepi, puni cvjetovi, kao i dekorativni listovi. Gomolji su zadebljali dijelovi iz kojih se granaju u svim pravcima tanke grančice korijena. Stabljike ovih begonija odumiru u jesen, ali gomolji su trajni pa iz njih u proleće izrastaju novi izdanci. Begonije sa vlaknastim korijenom nemaju ni gomolje ni rizome, već mrežasto korenje kao i većina biljaka. Ove begonije su uglavnom zimzelene.
Sve vrste brzo rastu, mada su različite veličine, od 10 do 60 centimetara. Cvjetaju pretežno ljeti, ali to nije pravilo. Novi varijeteti cvjetaju neprestano. Potiče iz tropskog pojasa Južne Amerike, Afrike i Azije. Najpopularnije vrste su reks, elatior i semperflorens.

Begonija reks

Ova kraljica begonija gaji se zbog ukrasnog lišća raznovrsnih boja, oblika i veličina. Voli osvjetljeno mjesto, ali ne direktno sunčevo svjetlo. Osjetljiva je na mraz, voli umjerenu temperaturu (oko 18 stepeni Celzijusa) i umjerenu vlažnost zemlje. Teško podnosi suh i topao vazduh u prostorima s radijatorima. U proljeće i ljeto prihranjujte biljku svake dvije nedelje. Lišće je osjetljivo. Uklonite sve zaražene listove. Povremeno okrećite posudu da osigurate podjednak rast jer biljka raste prema svjetlosti. Može se desiti da zimi miruje, prestane da raste i izgubi pokoji list. Ako se to dogodi, znatno manje zalivajte sve dok se ne pojavi novo lišće. Većina begonija ne zahtjeva podrezivanje, jedino ako se previše izdužila možete je orezati. Glavni neprijatelj su gljivice, koje se suzbijaju fungicidom. Ne dopustite preveliku vlažnost zemlje, osigurajte bolju cirkulaciju vazduha, jer vlaga samo pogoršava stanje.

Begonija semperflorens

Višegodišnja biljka poznata i pod nazivom „voštana begonija" zbog voštanog izgleda mesnatih sjajnih listova u boji od zelene, bronzane do mahagoni crvenkaste. Tokom cijele godine daje bijele, roze ili crvene cvjetove. Najviše joj odgovara polusenka i umjerena temperatura. Odgovara joj malo vlage i vlažna zemlja, ali nikako natopljena. Treba da se prihranjuje svake druge nedelje tokom cijele godine. Redovno uklanjajte uvelo lišće i cvjetove. Zaštitite biljku od prevelike količine vode tokom kišnih perioda.

Begonija elatior

Jednogodišnja biljka, voli osvjetljeno prozračno mesto u stanu, ali može biti i na otvorenom. Voli temperaturu od 15 do 21 stepen Celzijusa tokom cijele godine. Zalivajte umjereno i pustite da se zemlja prosuši oko dva centimetra ispod površine do ponovnog zalivanja. Prihranjujte svake dvije nedelje. Najveći neprijatelj begonije u zaštićenom prostoru je bijela mušica ili štitasti moljac, spriječite njihovu pojavu redovnim provjetravanjem prostorije. Cvjetovi se ne prskaju zbog tamnih mrlja koje mogu da dobiju.

Presađivanje i razmnožavanje

Zimi se presađuje u zemlju u kojoj je izmiješan treset sa peskom ili šljunkom.

(Stil)

Ne propustite