MAJSTORI VAM VIŠE NISU POTREBNI: Očistite klima uređaj sami za svega 15 minuta

Sve za dom
MAJSTORI VAM VIŠE NISU POTREBNI: Očistite klima uređaj sami za svega 15 minuta

Kako se sezona grijanja bliži kraju i temperature polako počinju rasti, vrijeme je da razmotrimo stanje naših klima uređaja. Intenzivno korištenje klima uređaja za grijanje tokom zime može ostaviti tragove koje je važno riješiti prije nego što počne sezona hlađenja.

Stručnjaci ističu važnost redovitog održavanja klima uređaja kako bi se osigurala njihova dugovječnost i učinkovitost. Osim toga, čišćenje klime je bitno i iz higijenskih razloga, kako bi se spriječilo nakupljanje bakterija i drugih mikroorganizama koji mogu uzrokovati neugodne mirise i potencijalno štetiti zdravlju.

Proces čišćenja klima uređaja može se obaviti kod kuće uz nekoliko jednostavnih koraka. Prije svega, važno je isključiti klima uređaj i odspojiti ga iz struje. Zatim treba ukloniti poklopac i očistiti filtere prema uputama proizvođača. Preporučuje se čišćenje filtera svaka tri mjeseca, posebno ako klimu koristite tokom cijele godine ili ako imate kućne ljubimce.

Nakon čišćenja filtera, potrebno je pažljivo oprati unutarnje plastične dijelove mlakom vodom i deterdžentom. Međutim, za održavanje vanjske jedinice klima uređaja preporučuje se pozvati stručnjaka, jer je potrebna posebna pažnja prilikom čišćenja i dezinfekcije.

Osim redovitog čišćenja, preporučuje se obavljanje godišnjeg servisa klima uređaja kako bi se osigurala njegova dugovječnost i učinkovitost. Većina proizvođača preporučuje servisiranje jednom godišnje.

Važno je također pravilno postaviti klima uređaj kako bi se izbjegli neželjeni efekti kao što su glavobolja, curenje nosa i suzenje očiju. Preporučuje se postavljanje klime na neutralno mjesto u prostoriji i izbjegavanje direktnog puhanja hladnog zraka prema osobama, piše Dom i dizajn.

Ne propustite