NAPRAVITE ZAPRŠKU BEZ BRAŠNA KOJA ĆE ZGUSNUTI JELO BOLJE: Zaboravite na zapršku "bijelu smrt"

Kuharica
NAPRAVITE ZAPRŠKU BEZ BRAŠNA KOJA ĆE ZGUSNUTI JELO BOLJE: Zaboravite na zapršku "bijelu smrt"

Pošto se u današnje vrijeme mnogi sklanjaju od bijelog hljeba i brašna, jedna namirnica je postala izuzetno popularna i mnogi je koriste kao zamjenu prilikom pripreme zaprške – riječ je o crvenom sočivu!

Crveno sočivo je najbolja zamjena za nezdravo prženo brašno, a pored mnogih zdravstvenih benefita lako je za varenje i sadrži samo 330 kalorija u 100 grama 

Nije potrebno da se namače satima pre termičke obrade, kao što je slučaj sa leblebijem ili graškom, a za kuvanje je potrebno samo 15-ak minuta.

Šta treba da uradite?Isperite crveno sočivo u hladnoj vodi da uklonite nečistoće i dodajte ga u supu, pasulj ili neki drugi sos 15 do 20 minuta prije kraja kuvanja. Tokom termičke obrade, sočivo će kao sunđer upiti dobar dio tečnosti, raspasti se i tako zgusnuti jelo koje pripremate.

Međutim, ako zaprška poslije kuhanja nema kremastu teksturu slobodno sve prespite u blender na par sekundi.

Koliko sočiva je potrebno za pripremu zaprške?

Koristite 100 grama suvog crvenog sočiva na 500 mililitara. Količina sočiva će varirati u zavisnosti u zavisnosti koliko želite da bude gusto. Sočivo će se potpuno raspasti i nećete ga osjetiti u hrani.

Ne propustite