5 NAČINA DA SE RIJEŠITE USTAJALOG MIRISA U STANU: Brzi i efikasni trikovi vraćaju svježinu

Sve za dom
5 NAČINA DA SE RIJEŠITE USTAJALOG MIRISA U STANU: Brzi i efikasni trikovi vraćaju svježinu

Proljeće je idealno vrijeme za generalno čišćenje doma. Međutim, ustajali miris može praviti problem ma koliko god stan bio čist. Ako luftiranje prostorija ne pomaže, probajte da primijenite neki od ovih trikova i da otjerate zagušljiv, memljiv miris iz svog doma.

1. Dodajte u vodu začine ili eterična ulja i kuhajte ih

Ukoliko želite da se brzo rešite mirisa koji vam se ne sviđaju ili vam ne prijaju, najjednostavnije je da u vodu stavite začine pout cimeta ili bilje poput bosiljka, i pustite da se kuva, a miris će se raširiti vašim domom.

Za ovo možete iskoristiti i neko eterično ulje koje imate pri ruci, kao i, recimo, koru naranče.

2. Osvježite fotelje, ugaone i kauče

Mjesta za sjedenje poslije nekog vremena ne samo da se zaprljaj,u već i "pokupe" različite mirise i od ljudi i od hrane.

Jednostavan način da ih osvježite i neutrališete neprijatne mirise je da uzmete bocu sa raspršivačem i u nju stavite malo votke, pa poprskate po namještaju. Votka djeluje kao prirodni dezodorans i neutralisaće većinu neprijatnih mirisa.

3. Osvježite sudoperu citrusima

Mjesto sa koga često dolazi ne baš prijatan miris u kući je svakako sudopera, odnosno odvod.

Ukoliko vam je potrebno brzo rješenje da se ratosiljate mirisa koji dolaze iz sudopere, dodajte u odvod malo narendane kore limuna ili pomorandže.

4. Osvježite kantu za smeće

Kanta za smeće je definitivno mjesto u kući sa koga dolazi neugodni mirisi, naročito ako ste spremali ribu ili ljuštili bijeli i crni luk.

Na dno kante stavite par listova papira koji će upiti ocijeđenu tečnost, a vlažnu, mirisnu maramicu možete da stavite ispod kante za smeće. Tako će se prijatni miris proširiti prostorijom.

5. Očistite mašinu za sudove sirćetom

Ako se iz vaše mašine za sudove širi neprijatan miris, uključite pranje bez posuđa, ali sipajte dvije šoljice alkoholnog sirćeta, piše Stil.

Ne propustite