Šta ste prvo ugledali na ovoj ilustraciji? Test čuvenog psihologa iz 1899. godine otkriva vaša tajne

Kiosk
Šta ste prvo ugledali na ovoj ilustraciji? Test čuvenog psihologa iz 1899. godine otkriva vaša tajne

Prošlo je više od 100 godina od kada je napravljen ovaj neobičan test ličnosti, sa ciljem da nam ukaže na percepciju, ali i da otkrije više o našem karakteru i kreativnosti, piše Telegraf.rs.

Neki vide zeca, a drugi patku, ali da li možete da vidite obe životinje?

Crtež patka-zec prvi je upotrebio američki psiholog Džozef Džestrov 1899. godine kako bi naglasio da percepcija nije samo ono što čovjek vidi već i mentalna aktivnost.

Džozefovo istraživanje zasnovano je na tome koliko brzo se može vidjeti druga životinja i koliko brzo učesnici mogu da promijene percepciju kako bi se „prebacili“ između prikaza dvije životinje. Što brže to možete da uradite, vaš mozak brže radi i to ste više kreativniji, sugeriše istraživanje ovog naučnika.

Ako ste prvo ugledali patku

Vi ste idealista i uvijek pokušavate da pronađete dobro u ljudima. Podsvjesno pokušavate da riješite probleme koji utiču na bliske ljude koje volite i koma vjerujete. Iako vas svijet može doživljavati kao mirnu i rezervisanu osobu, vi ste zapravo strastveni ali svoj snažan nagon ojsećanja najbolje možete prikazati kroz umetnost. Takođe ste pametni. Možete brzo uočiti problem i lako ga riješiti.

Ako ste prvo ugledali zeca

Vjerovatno da vaša glavna interesovanja i strast nisu povezani sa materijalnim dobrima i sticanjem bogatstva, već sa dubokom i iskrenom potrebom da pomažete drugima, zaštite prirodu ili tragate za višim smislom života. Napori da pronađete i stvorite unutrašnji mir vjerovatno će biti dobro nagrađeni, jer je ovo vaša prava priroda.

Ne propustite