TRIK KOJI GARANTUJE DA ĆE BANANE OSTATI SVJEŽE I DO 14 DANA: Ovo je NAJBOLJI način da ih čuvate

Praktična žena
TRIK KOJI GARANTUJE DA ĆE BANANE OSTATI SVJEŽE I DO 14 DANA: Ovo je NAJBOLJI način da ih čuvate

Ako vam banane redovno brzo propadnu, istrule ili postanu previše zrele, možda će vas zanimati jednostavan trik koji garantuje da će biti svježe i do dvije nedjelje! Linda Lusli, domaćica, kuhar i osnivač veb stranice koja se bavi receptima i savhetima u vezi sa hranom i kuhanjem, otkrila je fenomenalnu caku za skladištenje banana, uz pomoć koje će dugo ostati svheže.

"Jedna greška koju ljudi često prave je što stavljaju banane pored drugog voća. Ako kupujete mnogo voća, uključujući jabuke, pomorandže i kruške, pokušajte da banane ne držite u njihovoj blizini", savjetuje Linda za "Mirror".

Ne samo da banane treba čuvati razdvojene od drugih voćki, već ih treba razdvoji i jednu od druge, tvrdi ona: "Možda mislite da je najbolje da banane držite pričvršćene za "grozd", i da uzimate jednu po jednu po potrebi. Međutim, to nije slučaj".

Ono što treba uraditi kako se banane ne bi brzo pokvarile jeste da ih odvojite jednu od druge, i da peteljku svake banane umotate u komadić obične prozirne kuhinjske folije. Ovo će spriječiti oslobađanje gasa etilena, supstancu koja je potrebna voću kako bi poraslo i sazrelo, ali također dovodi i do bržeg kvarenja voća prilikom oslobađanja.

"Kada su umotane u plastiku, banane duže zadržavaju etilen, što će spriječiti proces zrenja da se odvija prebrzo, pa će trajati i do 14 dana", dodaje Lusli, te savjetuje i da banane odložite u frižider kada malo požute i počnu da sazrijevaju - hladne temperature im gode, piše ŽenaBlic

Ne propustite