KORISNI SAVJETI ELEKTRIČARA: Kako spriječiti stvaranje kamenca u bojleru

Sve za dom
KORISNI SAVJETI ELEKTRIČARA: Kako spriječiti stvaranje kamenca u bojleru

Postoji mnogo mišljenja o tome da li je bolje držati bojler stalno uključenim ili ga paliti po potrebi

Međutim, serviseri kućnih aparata imaju svoje mišljenje o ovoj temi.Oni ističu da je odluka o tome da li treba držati bojler stalno uključenim ili ga paliti po potrebi, zapravo zavisi od nekoliko faktora.

Jedan od ključnih faktora je broj članova domaćinstva.

Prema riječima servisera, samci ili bračni parovi mogu uštediti energiju i novac tako što će bojler uključivati samo kada je potrebno.

Sa druge strane, porodice sa većim brojem članova će vjerovatno imati koristi od toga da bojler bude stalno uključen, s obzirom na to da će nekome uvijek trebati topla voda.

Namjena bojlera

Namjena bojlera takođe igra veliku ulogu. Ukoliko je bojler namijenjen samo za tuširanje, povremeno ga paliti može biti smislenije.

Sa druge strane, ukoliko se radi o većem protočnom bojleru koji se koristi i u kuhinji, vjerovatno će biti potrebno da ga rjeđe isključujete, piše “Espreso”.

Uticanje termostata na stvaranje kamenca

Jedna od zanimljivih činjenica koju je serviser istakao jeste da podešavanje termostata na određenu temperaturu može imati veliki uticaj na stvaranje kamenca u bojleru. Prema njihovim riječima, postavljanje termostata na 55-60 stepeni može spriječiti stvaranje kamenca, dok viša podešavanja termostata mogu dovesti do povećanog stvaranja kamenca, posebno u uslovima tvrde vode.

Na kraju, važno je napomenuti da će odluka o tome da li držati bojler stalno uključenim ili ga paliti po potrebi, zavisiti od individualnih potreba i uslova svakog domaćinstva. Ušteda energije i produženje vijeka bojlera su važni faktori koje treba uzeti u obzir prilikom donošenja ove odluke.

Ne propustite